Nederlandse première Schumanns opera Genoveva


ROTTERDAM, 20061123 -- Op 31 maart 2007 klinkt in de Doelen Genoveva uit 1850 van Robert Schumann. Gek maar waar: het betreft de Nederlandse première. Scènisch is de opera zeer lastig te realiseren, maar de muziek is fenomenaal. Een van de belangrijkste opera's van de negentiende eeuw zelfs, aldus meesterdirigent Nikolaus Harnoncourt - zóver gaat hij in zijn enthousiasme over het werk.

Harnoncourt was niet de eerste pleitbezorger van Schumanns magnum opus. De componist en dirigent Franz Liszt schreef in 1855 al: "Van alle opera's die de afgelopen vijftig jaar in première gingen, gaat naar déze zeker mijn grootste voorkeur uit (afgezien van Wagner, maar dat spreekt vanzelf)."

Hoe verschillend van karakter ook, Schumanns enige opera is nauw met het oeuvre van Wagner verweven. Terwijl Schumann zijn opera in Dresden componeerde, werkte Wagner een paar straten verderop aan diens opera Lohengrin. Met in beide opera's een tovenares die een bepalende rol in het verhaal speelt, en libretti die zijn gesitueerd in het middeleeuwse Hertogdom Brabant. Siegfried heet de held in Genoveva. En Wagner werkte in dezelfde tijd ook aan Siegfrieds Tod, dat het laatste deel van zijn Ring des Nibelungen zou worden.

Met zijn `decor' van middeleeuwen en mystiek is Schumanns opera een op en top romantisch werk. De muziek grandioos, vol lyriek en met oneindige aandacht voor de atmosfeer.

De Doelen stelde voor deze unieke productie met zorg een cast samen.
Genoveva is het eerste concert in de tweedelige serie Opera in concert in de Doelen. Op 25 mei 2007 zal Bernarda Fink duidelijk maken waarom Tancredi tot een van Rossini's mooiste opera's gerekend kan worden. De uitvoering daarvan - éénmalig in Nederland - is in handen van René Jabobs, die het Orchestre des Champs Elysées dirigeert.

Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam
zaterdag 31 maart 2007, 20.15 uur, Grote Zaal

Schumann - Genoveva, opera in concert
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor van de Opera van Leipzig
Jun Märkl, dirigent
m.m.v. o.a. Anne Schwanewilms, Pär Lindskog en Dmitri Sarnikov
vooraf (19.30 uur): Concertdiner in Doelen

Bestel kaarten à ¤39/¤36/¤27 via www.dedoelen.nl of 010-2171717





Concert- en congresgebouw de Doelen