Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Makkers-actie 'Ieder zijn trein??'. Gehandicapten willen vrij en zelfstandig reizen per spoor

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Rolstoelers uit het hele land reizen op vrijdag 13 april aanstaande, samen met kamerleden en lokale politici, naar Utrecht. Daar gaan ze een gesprek aan over hun ervaringen en wensen met vertegenwoordigers van de Nederlandse Spoorwegen.

Aan hen maken ze duidelijk dat er niet alleen in Breukelen, Amsterdam, Deurne, Wolfheze en Arnhem problemen zijn om in de trein te komen, maar dat mensen met beperkingen bijna overal tegen belemmeringen aanlopen. De lokale gehandicaptenorganisaties willen niet wachten: er zijn nu al oplossingen mogelijk.

Gewoon tot het einde van een vergadering blijven. Spontaan op pad gaan om te winkelen, een bioscoop, of concert te bezoeken. Bij familie en vrienden langsgaan, ook in je eentje er op uit kunnen gaan. Dat mensen met beperkingen dit nu nog te weinig ervaren maken de lokale gehandicaptenorganisaties met deze actie zichtbaar.

Veel mensen kunnen namelijk niet zelfstandig de trein in en uit komen. Hulp bij het instappen is alleen op grote stations mogelijk. Mensen moeten deze hulp ook nog eens minimaal 3 uur van tevoren aanvragen. Rolstoelgebruikers, blinden, slechtzienden en mensen met andersoortige beperkingen willen net als ieder ander gebruik kunnen maken van het regulier openbaar vervoer. Ook per spoor moet iedereen in Nederland vrij en zelfstandig kunnen reizen, tegen dezelfde voorwaarden.

Er wordt weliswaar gewerkt aan verbeteringen, maar het zal nog tot 2030 duren voor dat deze grotendeels gerealiseerd zijn. In het bijzonder voor mensen die instaphulp nodig hebben duurt dit te lang. Mensen met handicaps kunnen niet wachten. De lokale gehandicaptenorganisaties roepen de NS en andere landelijke betrokkenen op omdat veel problemen nu al verholpen kunnen worden. Zorg voor snelle, eventueel tijdelijke, oplossingen. Bijvoorbeeld een liftje in elke trein maakt zelfstandig reizen ook nu al mogelijk!

De lokale actievoerders krijgen steun van hun lokale en provinciale bestuurders. Ze zwaaien hen bij vertrek uit of reizen mee naar Utrecht.

De Kamerleden Marjo van Dijken (PvdA), Agnes Kant (SP), Boris van der Ham (D66) en Jan Mastwijk (CDA) zullen de actie ook bijwonen. De treinreizigers en politici willen rond 14.30 uur in Utrecht aankomen. Van daar vertrekken ze naar het hoofdkantoor van de Nederlandse Spoorwegen. Om 15.30 uur overhandigen ze daar op symbolische wijze hun ervaringen en wensen.

(Geplaatst: 12 april 2007)

---