Opbrengsten Wertheimerlegaat wederom naar Ned Fotomuseum

13.04.2007 / 09:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St prins bernhard cultuurfonds

St prins bernhard cultuurfonds

Cultuurfonds ondersteunt Nederlands Fotomuseum ook in 2007 en 2008 met opbrengsten Wertheimerlegaat

Amsterdam, 13 april 2007. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft ingestemd met het advies van de Wertheimer-Stichting om de opbrengsten van het Wertheimer Fonds ook in 2007 en 2008 te bestemmen voor activiteiten van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Dit jaar gaat het om een bedrag van Euro 380.000. De hoogte van de bijdrage voor 2008 wordt vastgesteld zodra de in 2007 gerealiseerde opbrengst op het vermogen van het Wertheimer Fonds bekend is.

Het Cultuurfonds en de Wertheimer-Stichting willen het Nederlands Fotomuseum met deze bijdrage de gelegenheid bieden zich in de nieuwe vestiging, het voormalige werkplaatsgebouw Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam, verder te ontwikkelen tot het museum dat prof. mr. H.W. Wertheimer (1913-1997) als insteller van het Wertheimer Fonds voor ogen heeft gestaan. Inmiddels heeft het museum daarvoor sinds 2003 Euro 1,7 miljoen uit het Wertheimer Fonds ontvangen.

Dutch Eyes
Op 17 april a.s. verschijnt dankzij een bijdrage van Euro 200.000 uit de opbrengsten van het Wertheimerlegaat de publicatie Nieuwe geschiedenis van de fotografie in Nederland, Dutch Eyes. Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in 2002 op advies van de Wertheimer-Stichting eenmalig
Euro 200.000 uit het Wertheimer Fonds vrijgemaakt voor de ontwikkeling en de totstandkoming van dit nieuwe standaardwerk over de geschiedenis van de fotografie in Nederland. Aan de publicatie is de afgelopen jaren gewerkt door verscheidene redactieleden en auteurs, verbonden aan onder meer de universiteiten van Leiden en Utrecht, het Gemeentearchief, het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam, en het Nederlands Fotomuseum. De publicatie verschijnt onder auspiciën van de Stichting Fotografie in Nederland bij uitgeverij Waanders.
Prof. dr. G.W.J. Rooijakker (voorzitter Stichting Fotografie in Nederland) overhandigt het eerste exemplaar van de publicatie op 17 april aan drs. T.L. Tromp (secretaris-penningmeester Wertheimer-Stichting) tijdens een persconferentie in de nieuwe vestiging van het Nederland Fotomuseum, het voormalige werkplaatsgebouw Las Palmas op de Kop van Zuid in Rotterdam.

Locatie: Nederlands Fotomuseum, Wilhelminakade 332, Rotterdam Datum: 17 april, 10.30 uur