Provincie Noord-Brabant

|Datum | |13 april 2007 | |Nummer | |93 |
nieuw bestuursakkoord 2007-2011
VERTROUWEN IN BRABANT

Vertrouwen in Brabant, dat is de titel van het nieuwe bestuursakkoord voor de periode 2007-2011 dat de onderhandelaars van CDA, VVD en PvdA onder leiding van formateur prof.dr. W.B.H.J. van de Donk op hoofdlijnen hebben gepresenteerd. Het is een college-breed ambitieus akkoord met zes programma's dwars door de portefeuilles heen. Brabant moet mooier, schoner, meer dynamisch en beter bereikbaar zijn. Brabant moet perspectief bieden, inzetten op een sterke sociale infrastructuur en vooral verbindend zijn. De programma's vormen de gezamenlijke ambitie en worden op een vernieuwende manier opgepakt en uitgewerkt. Ieder lid van het nieuwe College is eerste aanspreekpunt voor een programma en heeft daarnaast de verantwoordelijkheid voor een portefeuille. Voor de uitvoering van het programma is E500 miljoen beschikbaar en ruim E200 miljoen extra investeringsruimte. Een "mid-term" review moet over twee jaar duidelijk maken hoe het staat met de uitvoering van beleid in relatie tot behaalde doelen en middelen.

Ambitie
De vraag of een antwoord gegeven kan worden op mondiale en concurrerende verhoudingen hangt af, aldus de opstellers van het bestuursakkoord "vertrouwen in Brabant", van een sterke regionale infrastructuur. Dat is meer dan alleen wegen of kanalen, het gaat ook om mensen en diensten. De Brabanders hechten ook aan de kwaliteit van het leven. Ook vraagstukken als de vergrijzing en de duurzame ontwikkeling zijn in dat kader maar ook in economisch opzicht belangrijk. De problemen vragen om een gedurfde en creatieve aanpak. Dat wordt opgepakt met de ambitie die past bij de rol van het provinciaalbestuur, anderen moeten in staat zijn optimaal te functioneren, op een vernieuwende wijze, samen met anderen en door de provinciale organisatie heen, met een gedeputeerde en een trots team. Het programma "Vertrouwen in Brabant" geeft de hoofdlijnen en zal worden uitgewerkt in concrete en toetsbare actieplannen.


Het programma
"Vertrouwen in Brabant" is opgebouwd uit de delen Mooi Brabant, Schoon Brabant, Dynamisch Brabant, Perspectiefrijk Brabant, Bereikbaar Brabant en Verbindend Brabant.

Mooi Brabant wil dat de Brabanders trots blijven op hun mooie provincie. De ambitie is om de vraag naar ruimte zo in te passen dat er een harmonieus geheel blijft bestaan. Bij fysiek grote opgaven moeten er keuzes gemaakt worden, vanuit de principes voor zuinig ruimtegebruik en ruimtelijke kwaliteit, in regionale afstemming. Het scheppen van nieuwe landschappen en experimenteren met nieuwe vormen van samenwerking kan daarbij een oplossing bieden. Het programmadeel zet onder andere in op de vernieuwing van bedrijventerreinen, landschappen, groene verbindingen tussen stad en land, achterstandswijken en spoorzones, cultuurhistorie en verbreding van de landbouw.

Schoon Brabant wil dat de Brabanders leven in een duurzame en gezonde leefomgeving . Schoon heeft een ruime betekenis, geen rotzooi, schone bodem, water en lucht, groen in de buurt. Binnen de TELOS aanpak wordt gezocht naar een mogelijkheid een ecologische footprint te ontwikkelen. Slechte luchtkwaliteit wordt in Brabant veroorzaakt door het verkeer en de intensieve veehouderij. Samen met de steden wordt aan maatregelen gewerkt, voor de veehouderij wordt de inzet van luchtwassers bevorderd. Er wordt een stap voorwaarts gezet met de opwekking van duurzame energie. Ook wordt ingezet op het bevorderen van biodiversiteit, natuurontwikkeling en bodemkwaliteit. Er wordt gewerkt aan een prioritaire lijst om bodemverontreinigingen aan te pakken.

Dynamisch Brabant staat voor een innovatieve, dynamische economie met oog voor mensen. Het is zaak om ervaren krachten aan de arbeidsmarkt te binden en nieuwkomers op de arbeidsmarkt voor Brabant te behouden, samen met onderwijsinstellingen, werkgevers en werknemers. De economische kernzones uit de nota Pieken in de Delta worden verder ontwikkeld, innovatie bij kleinere bedrijven en het MKB wordt bevorderd. Het gaat daarnaast om een Europese oriëntatie, investeringsklimaat en leefomgeving, topsport en cultuur in relatie tot economie, een bevordering van de arbeidsparticipatie, arbeidsmarkt en onderwijs, intensivering BrabantStad en innovatie.

Perspectiefrijk Brabant wil door het bieden van perspectieven jong en oud met elkaar én Brabant binden. Er is speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Met de meeste jongeren gaat het uitstekend maar jongeren die hulp behoeven moeten die snel en doelgericht krijgen. De provincie ondersteunt de vorming van een netwerk van centra voor jeugd en gezin. Belangrijk is ook de ontwikkeling van nieuwe woonvormen samen met corporaties en door nieuwe vormen van opdrachtgeverschap. Sport en mobiel blijven is voor ouderen én jongeren belangrijk. De gemeenten worden ondersteund bij het bevorderen van sociale cohesie, er wordt gezocht naar de Brabantse kanswijken. Ook is er aandacht voor de leefbaarheid van kleine kernen.

Bereikbaar Brabant wil met de instrumenten van morgen de bereikbaarheid verbeteren van vooral stedelijke regio's en bedrijventerreinen. Mobiliteit is nodig om de economische ontwikkeling te faciliteren, zorgt voor deelname aan de samenleving. Mobiliteit kan ongewenste aspecten met zich mee brengen. Er wordt ingezet op de bereikbaarheid van de stedelijke regio's, bereikbaar, betaalbaar en innovatief OV, infrastructuur, de infrastructuur van Zuid-Oost Brabant, Eindhoven Airport, nieuwe vormen van logistiek en verkeersmanagement, de ontwikkeling van de kanalen en de binnenvaart, de uitbreiding van het hoofdstelsel spoorwegen en multimodale vormen van vervoer.

Verbindend Brabant richt zich op de positie van de provincie als toonaangevend middenbestuur en is er voor de samenleving. Dat vraagt een cultuuromslag in denken en werken. De provincie wil een organisatie zijn die zich voortdurend vernieuwt en reageert op signalen uit de samenleving. De provincie wil voorop lopen in publieksvriendelijk werken en de toepassing van ICT. Centraal staan verder een betere communicatie, vernieuwende vormen van samenwerking, relatiebeheer, een solide financieel beleid, een "mid-term review" en de uitwerking van de kerntakendiscussie.

Portefeuilles
Naast het programma "Vertrouwen in Brabant" is er een portefeuille-indeling:
1. Bestuurlijke Coordinatie en Integrale Veiligheid- Commissaris van de Koningin
2. Ruimtelijke Ontwikkeling- CDA
3. Ecologie-VVD
4. Economie en Duurzaamheid -PVDA
5. Jeugd, Cultuur en Samenleving- CDA
6. Mobiliteit en Infrastructuur-VVD
7. Bestuur en Middelen -CDA


Financieel Kader
Voor de uitvoering van "Vertrouwen in Brabant" is E500 miljoen beschikbaar. Dat bedrag wordt op hoofdlijnen als volgt ingezet:
. Lastenverlichting OV/motorrijtuigen E60
. Mooi Brabant E75
. Schoon Brabant E85
. Dynamisch Brabant E80
. Perspectiefrijk Brabant E90
. Bereikbaar Brabant E50
. Verbindend Brabant en overige E60