Senternovem


27-03-2007 | Biogas kan aardgas vervangen

Minister van der Hoeven enthousiast over nieuwe toepassing

Ongeveer 10 procent van het huidige aardgasverbruik kan worden vervangen door `groen gas', gas dat wordt gewonnen uit mestvergisting, gft-vergisting, stortgas en rioolwaterzuiveringen.

Dat staat in een rapport van SenterNovem, het energieagentschap van het ministerie van Economische Zaken. Minister van der Hoeven heeft het rapport, waar ze naar eigen zeggen enthousiast over is, gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Steeds meer boerenbedrijven, waarvan veel in Fryslân, investeren in een mestvergistingsinstallatie. Daarmee creëren ze biogas, dat ze in de meeste gevallen via een generator omzetten in elektriciteit.

SenterNovem vindt die werkwijze eigenlijk een beetje zonde. Tenzij er in de directe omgeving bijvoorbeeld een kas is die verwarmd moet worden, gaat er bij het opstoken van het biogas in een generator veel warmte verloren.

Beter is het volgens het agentschap om het biogas "op te werken" totdat het nauwelijks meer van aardgas te onderscheiden is. Daarvoor moeten in een extra installatie verontreinigingen worden verwijderd als waterstofsulfide, koolwaterstoffen en ammonia. Bovendien moet de verhouding kooldioxide/methaan worden aangepast tot deze dezelfde waarde heeft als Nederlands aardgas uit het Groningenveld. Dit gas mag dan gewoon op het aardgasnet geleverd worden.

SenterNovem denkt dat er na 2010, 1500 miljoen kuub gas uit vergisting beschikbaar kan zijn en 3500 miljoen kuub uit de dan beschikbare vergassingsmethode. Om die hoeveelheid te bereiken moet de productie wel gesubsidieerd worden.

Onderzoek
Hoewel Van der Hoeven dus enthousiast is, wil ze niet meteen zeggen of ze ook daadwerkelijk met een subsidieregeling komt. Volgens haar moet er eerst nog heel wat meer onderzoek worden gedaan.

Bron

Friesch Dagblad, 27 maart 2007

Meer informatie

Originele artikel in het Friesch Dagblad