Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
46 Vragen van mevrouw drs. E.M.J. Schell
(ingekomen 21 maart 2007
en antwoorden door het college verzonden op 17 april 2007)


Op 20 maart 2007 berichtte het NOS-journaal over een kunst- en cultuuroffensief dat de steden Rotterdam en Amsterdam gezamenlijk zijn gestart. Omdat de steden van mening zijn dat hun culturele positie onder druk is komen te staan, is een aantal toonaangevende cultuurinstellingen uit de twee steden een samenwerking aangegaan.

De steden zullen onder andere gaan samenwerken op het gebied van programmering, promotie en nieuwbouw. Door middel van deze gezamenlijke aanpak hopen de steden ook een betere concurrentiepositie te verkrijgen ten opzichte van steden als Praag en Barcelona.

Volgens het journaal is het de bedoeling dat op termijn Den Haag en Utrecht zich aansluiten bij deze samenwerking.

De VVD heeft over deze samenwerking de volgende vragen:

1. Is het College bekend met de berichtgeving over de culturele samenwerking tussen Amsterdam en Rotterdam?


Ja, het College is bekend met de berichtgeving.

2. Was het College reeds voordat dit bericht in de pers verscheen op de hoogte van de plannen van deze steden om tot een samenwerking op cultureel gebied te komen?


Ja, het College was hiervan op de hoogte.

3. Kan dit initiatief negatieve gevolgen hebben voor cultuur in Utrecht?


In de berichtgeving wordt gemeld dat gekeken gaat worden hoe Utrecht en Den Haag aansluiting kunnen vinden op het initiatief van Amsterdam en Rotterdam. Hierover vindt momenteel op ambtelijk en bestuurlijk niveau overleg plaats.Het College ziet het dan ook als een kans om bij het initiatief aan te sluiten en ziet vooralsnog geen negatieve gevolgen.

4. Bestaat er bij dit College behoefte om zich aan te sluiten bij dit initiatief? Op welke wijze en op welke termijn gaat het College dit dan realiseren?


Het College ziet kansen om zich aan te sluiten bij dit initiatief. De wethouder Cultuur heeft inmiddels overleg gevoerd met de collega wethouders G-4. om zich bij het initiatief aan te sluiten.


---- --