Rijksuniversiteit Groningen

Een steek in de bil: geweld in de Europese geschiedenis

Datum: 24 april 2007

Wie de misdaadgrafieken van de afgelopen veertig jaar bestudeert, ziet een lichte toename van geweldsmisdrijven. Maar bekijken we de periode van - zeg - 1200 tot heden, dan verbleken de huidige geweldscijfers bij die van de middeleeuwen. De middeleeuwse maatschappij was veel gewelddadiger dan de onze, terwijl wij - en dat is paradoxaal - voor geweld veel gevoeliger zijn geworden.

Maar er zijn meer verschillen tussen vroegere eeuwen en nu als het om geweld en agressie gaat. De agressie tussen middeleeuwers was impulsief en ritueel; het betrof vooral het geweld tussen mannen die een erezaak te beslechten hadden. Er waren in dat geweld ook erecodes: iedereen kende de regels van een eerlijk duel voor edelen die ruzie hadden, maar daar waren ook volkse varianten van. Pas veel later ging planmatig en instrumenteel geweld (bijvoorbeeld berovingen) een belangrijk onderdeel uitmaken van de geweldscijfers.

Prof.dr. P.C. Spierenburg is bijzonder hoogleraar historische criminologie aan de juridische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij schrijft zowel wetenschappelijke als populariserende werken over de geschiedenis van criminaliteit, straffen en mentaliteit.

Datum en tijd

dinsdag 24 april 2007, 20.00 - 21.30 uur

Spreker

Pieter Spierenburg

Titel

Een steek in de bil: geweld in de Europese geschiedenis

Serie

Korte Lontjes - Over de bronnen van agressie

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel. (050) 363 5463, www.rug.nl/studium