AutoRai

De Audi Cross Coupé quattro: innovatieve studie voor een compacte, krachtige SUV

(4/23/2007)
Audi presenteert op de autotentoonstelling van Shanghai de Audi Cross Coupé quattro. Dit studiemodel combineert de styling en de dynamiek van een compacte sportwagen met het ruimteaanbod en de veelzijdigheid van een SUV. De innovatieve Audi Cross Coupé quattro biedt onder alle omstandigheden veel comfort en rijplezier; tegelijkertijd ontziet hij het milieu zo veel mogelijk.

De compacte Audi Cross Coupé quattro heeft een elegante coupévorm, die fraai samensmelt met 'offroad-elementen' als de stevige proporties en 20-inch wielen, die voor veel bodemvrijheid zorgen. Met zijn opvallende uiterlijk maakt de Audi Cross Coupé quattro gelijk duidelijk dat hij sportief én capabel is - ongeacht de omstandigheden.

Verantwoorde kracht
De Audi Cross Coupé quattro heeft een viercilinder 2.0 TDI met common-rail inspuiting en Piezo-injectoren. Deze motor levert een vermogen van 204 pk en een koppel van 400 Nm. Deze dieselkrachtbron is dwars ingebouwd en draagt zo bij aan de compacte afmetingen van het studiemodel. De 2.0 TDI zorgt voor hoge prestaties, maar verbruikt gemiddeld slechts 5,9 l/100 km. Het Dieselroetfilter (DRF) en de Bluetec-techniek zorgen voor een minimale uitstoot van roetdeeltjes en stikstofoxiden. De Audi Cross Coupé quattro voldoet daardoor nu al aan de toekomstige Euro 6-emissienorm.

quattro!
Uiteraard beschikt de Audi Cross Coupé over permanente vierwielaandrijving met variabele krachtverdeling door middel van een Haldex-koppeling. Ook heeft hij standaard S tronic, een sportieve versnellingsbak met dubbele koppeling, die razendsnel schakelt. S tronic biedt bovendien de keus uit handmatig of automatisch schakelen.

Vóór heeft de Audi Cross Coupé een onafhankelijke wielophanging (McPherson) en achter een onafhankelijke ophanging met vier geleidearmen. Deze combinatie zorgt voor een stabiel en veilig weggedrag met veel 'ingebakken' dynamiek. Daarbij biedt de Audi Cross Coupé quattro zowel onroad als offroad een comfortniveau dat eerder in een klasse hoger mag worden verwacht. De remmen zijn in alle opzichten van topklasse met onder meer keramische remschijven

Economisch dankzij Audi drive select
De Audi Cross Coupé quattro heeft het Audi drive select-systeem aan boord. Dit maakt het mogelijk om de besturing en de motor-, schakel-, en onderstelkarakteristiek aan individuele behoeften aan te passen. Naast de comfortabele standaard-modus heeft Audi drive select ook een Sport- en een Efficiency-instelling. Deze laatste stand is er voor economisch en milieuontziend rijden. Het motormanagement en de schakelmomenten worden hierbij aangepast ten behoeve van een zo laag mogelijk verbruik en bovendien worden 'grootverbruikers' als aircocompressor dan uitgeschakeld. Dit maakt een brandstofbesparing tot 20% mogelijk.

Vierzits hightech
Het geavanceerde karakter van het vierzits interieur van de Cross Coupé quattro komt onder meer tot uiting in de toepassing van het MMI-systeem, dat via een touchpad (zoals bij veel laptops) kan worden bediend. Ook uniek is de Dual View-techniek. Dit maakt het mogelijk dat één scherm zowel door de bestuurder als door de passagier kan worden gebruikt. De beelden die het scherm weergeeft, zijn slechts vanuit één richting zichtbaar. Dat betekent dat de bestuurder bijvoorbeeld relevante (reis)informatie ziet, terwijl de passagier op hetzelfde scherm een TV-programma bekijkt. Verder valt het stijlvolle interieur van de Cross Coupé quattro op door de hoogwaardige afwerking, met oog voor detail: het beschikt onder meer over (indirecte) sfeerverlichting en een hoogwaardig soundsystem met verzinkbare tweeters.