Provincie Groningen

met energiebesparing Groninger dorpshuizen en sportverenigingen van start met energiebesparing 24 april 2007

Op maandag 23 april presenteerde de provincie Groningen de stimuleringsvoorziening "Energiebesparing Dorpshuizen en Sportverenigingen" aan zo'n 90 vertegenwoordigers van Groninger dorpshuizen en sportverenigingen. Met de voorziening kunnen dorpshuizen en sportverenigingen energie én geld besparen. De organisaties kunnen een energiebesparingsadvies laten uitvoeren waarvan de provincie EUR 250,- betaalt. Uit het advies komen concrete tips naar voren over het gedrag van de gebruikers, maar ook over slimme investeringen. Naast het advies kunnen de organisaties een bijdrage tot 50% aanvragen voor energiebesparende investeringen zoals hoog rendementsketels of dakisolatie.

De stimuleringsvoorziening
Voor het uitvoeren van grote energiebesparende maatregelen kunnen Dorpshuizen en Sportverenigingen aanspraak maken op een bijdrage van 40% tot een maximum bedrag van EUR 2500,-. Voorbeelden hiervan zijn een hoogrendementsketel of dubbel glas. Voor het uitvoeren van kleine maatregelen wordt een bijdrage van 50% tot een maximum bedrag van EUR 1000,- uitgekeerd. Voorbeelden hiervan zijn het aanbrengen van besparende douchekoppen of spaarlampen. Voor een energiebesparingsadvies staat een bijdrage van EUR 250,-. De kostprijs van dit advies ligt rond de EUR 500,-.

Het project
Het project "Energiebesparing Dorphuizen en Sportverenigingen" van de provincie Groningen bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste onderdeel is financiering van maatregelen, zoals de stimuleringsvoorziening. Vaak is dit een knelpunt bij investeringen voor besparende maatregelen, terwijl de praktijk uitwijst dat energiebesparende maatregelen zich (snel) terugverdienen. Een ander onderdeel is gedragsverandering. Energiebesparing door bijvoorbeeld het vrijhouden van radiatoren en het uitschakelen van apparatuur is eenvoudig en doeltreffend. Tenslotte zijn technische maatregelen mogelijk, zoals aanwezigheidsdetectie voor verlichting en het verbetering van het verwarmingssysteem.

Samenwerking
Het project "Energiebesparing Dorphuizen en Sportverenigingen" is tot stand gekomen met advies van de Vereniging Groninger Dorpen en het Huis voor de Sport Groningen. De uitvoering van de voorziening komt te liggen bij de Vereniging Groninger Dorpen in samenwerking met het Huis voor de Sport Groningen. Via www.frisenzuinig.nl maakt de provincie binnenkort bekend hoe en vanaf wanneer de subsidie kan worden aangevraagd. Op deze website is alle informatie over het project "Energiebesparing Dorpshuizen en Sportverenigingen" te vinden. De provincie heeft EUR 30.000,- geïnvesteerd in de voorziening en het Energieconvenant Groningen (een samenwerkingsverband van de provincie en de gemeente Groningen, Nuon en de Gasunie) nog eens EUR 30.000,-.

24 april 2007