RandstandRail


19-4-2007
Speciaal transport tunnelboormachine RandstadRail

In de nacht van 22 op 23 april worden de grootste en de breedste onderdelen van Pandora, de tunnelboormachine van RandstadRail, met bijzonder transport vervoert vanaf de Conradstraat naar de startschacht in de Sint Franciscus Driehoek. In totaal gaat het om een transport van circa 392 Ton. Pandora heeft haar eerste tunnelbuis geboord en wordt na aankomst in de Sint Franciscus Driehoek opgebouwd en klaargemaakt voor het boren van de tweede - tevens laatste- tunnelbuis.

`Convoi exceptionnel'
Het transport van de tunnelboormachine vindt plaats over de weg onder `convoi exceptionnel'. Om het transport van 7 meter breed mogelijk te maken, wordt op diverse plaatsen op de route tijdelijk het straatmeubilair verwijderd. Als het transport passeert, is de weg voor korte tijd niet toegankelijk voor verkeer. Verschillende onderdelen van de TBM, waaronder de boorkop, het snijrad, het middenschild en de schildstaart, zijn tijdens de nachtelijke transporten goed zichtbaar. De route van het transport loopt vanaf de Conradstraat, Weena, Hofplein, Schiekade, Schieweg, Schieplein en Kleiweg naar het bouwterrein in de St. Franciscus Driehoek. Hijs- en transportbedrijf Mammoet coördineert het transport. De breedste en zwaarste onderdelen van het transport vertrekken om 00.30 uur als eerste richting de Schiekade. De verwachting is dat de eerste transporten de bouwplaats op de Sint Franciscus Driehoek tussen 03.30 uur en 04.00 uur bereiken.

Primeur
Pandora heeft ruim een jaar geboord, op een gemiddelde diepte van 25 meter. Een unieke aangelegenheid in Nederland, want het is de eerste geboorde tunnel in stedelijk gebied. RandstadRail heeft hiermee de primeur. De boortunnel van RandstadRail zorgt voor een verbinding tussen de Hofpleinlijn en het Rotterdamse metronet. Als de tunnel gereed is, is er een directe verbinding tussen Den Haag Centraal en Rotterdam Centraal. In totaal worden er twee enkelsporige tunnelbuizen aangelegd. De boortunnel is 2,4 kilometer lang en begint bij het bouwterreinbij het St. Franciscus Gasthuis, net ten noorden van de A20.