Nederlandse Vakbond Varkenshouders


NVV: Zonering in de reconstructie is volledig van de baan dankzij inzet NVV De uitspraak op 4 april jl. van de Raad van State is na grondige bestudering door diverse juristen duidelijk. Dit in tegenstelling tot een eerdere uitspraak van de de heer Rupp van de Provincie Brabant. De zonering in Brabant mag niet planologisch doorwerken en de voorbereidingsbesluiten voor de gebieden zijn niet rechtsgeldig. De Raad van State heeft dit voor het gebied Beerze Reuzel beslist. Dit is gebeurd na aanleiding van het bezwaar van de Brabantse regio's van de NVV tegen deze zonering. Ook voor de andere gebieden zal deze uitspraak positief uitvallen voor de NVV omdat de systematiek van zonering vastligt in de Reconstructiewet.
De NVV is de enige landbouworganisatie die zich tegen de zonering in Brabant heeft verzet omdat deze in de kern was gebaseerd op rechtsongelijkheid en discriminatie. LTO heeft vanaf het begin de reconstructie ondersteund en dus duidelijk de belangen van de individuele varkenshouders verkwanseld. De NVV heeft namens al haar leden in Brabant bezwaar gemaakt en een groot aantal leden heeft dit ook individueel gedaan.
Nu blijkt uit deze uitspraak van de Raad van State dat de Reconstructiecommissies geen volledige planologische afweging hebben gemaakt voor onze leden. En komt zij om die reden tot het oordeel dat het besluit tot vaststelling van het reconstructieplan dient te worden vernietigd, voor zover artikel 27 (de voorbereidingsbesluiten van de gemeenten) van de Reconstructiewet concentratiegebieden van toepassing is verklaard op de werking van de integrale zonering intensieve veehouderij. Ook het goedkeuringsbesluit dat de minister van rechtswege heeft verleend, dient op dit punt te worden vernietigd. De zonering heeft dus geen rechtstreekse planologische werking in die zin dat de in het gebied van toepassing zijnde bestemmingsplannen opzij worden gezet. Hier komt dus de kern naar boven dat de gemeentelijke bestemmingsplannen leidend blijven voor de ontwikkelingen en niet het reconstructieplan.
De Raad van State is van oordeel dat het reconstructieplan dient te worden vernietigd voor zover het rechtstreeks doorwerkt bij de begrenzing en werking van bestaande inundatiegebieden en "in te richten waterbergingsgebieden".
Ook het beroep met betrekking tot de natte natuurparels en hun beschermingszones is gehonoreerd door de Raad van State. De Raad van State is van oordeel dat de provincie niet voldoende zorgvuldig is geweest bij het vaststellen van de begrenzing en de zonering van de natte natuurparels in het reconstructieplan.
De bezwaren tegen de (gevolgen van de) begrenzing van de Regionale Natuur- en Landschapseenheden (RNLE'n) kunnen niet door de Raad van State worden beoordeeld, omdat geen sprake is van een zogenaamde concrete beleidsbeslissing.

De NVV komt nogmaals tot de conclusie dat de opzet van het hele plan is om de varkenshouderij te frustreren. Gelukkig heeft de hoogste rechter gezorgd voor gerechtigheid voor de varkenshouders. Ook de grote hoeveelheid geld die door de provincies in deze plannen is gestoken had men op een veel betere manier kunnen benutten.

Uitspraak: www.raadvanstate.nl, zaaknummer 200506283/1, publicatiedatum 4 april 2007.