VVD


24-4-2007

Europarlement geeft kwijting EU-begroting maar blikt waarschuwend vooruit

Vandaag heeft het Europees Parlement kwijting aan de Europese Commissie voor de EU-begroting verleend. Tegelijkertijd waarschuwde VVD-europarlementariër Jan Mulder, woordvoerder voor de Europese liberale fractie, de Commissie (en de lidstaten) dat volgend jaar het jaar van de waarheid is.

Vandaag heeft het Europees Parlement kwijting aan de Europese Commissie voor de EU-begroting verleend. Tegelijkertijd waarschuwde VVD-europarlementariër Jan Mulder, woordvoerder voor de Europese liberale fractie, de Commissie (en de lidstaten) dat volgend jaar het jaar van de waarheid is. Dan is het 10 jaren geleden dat de Europese Commissie voor het laatst geen kwijting werd verleend en gedwongen werd om af te treden.

"Volgend jaar heeft de Commissie van Barroso drie jaren de kans gehad structurele verbeteringen aan te brengen. Als dan blijkt dat we nog steeds met dezelfde problemen opgescheept zitten, moeten we aan zwaardere middelen gaan denken." aldus Jan Mulder.

Verder waren de Europese liberalen kritisch op de Europese Rekenkamer die voor het twaalfde opeenvolgende jaar in, zo nu en dan, vage en onduidelijke bewoordingen een negatieve opinie over de algemene tenuitvoerlegging van de EU-rekeningen heeft gegeven. Jan Mulder: "Het kan natuurlijk dat de Europese Rekenkamer van mening is dat de bestedingen onjuist zijn, maar dat moet dan wel op duidelijke en begrijpelijke gronden zijn gebaseerd. Te veel onduidelijkheden zijn niet houdbaar noch verklaarbaar en ergeren het Europees Parlement en de wantrouwende burger."

In het spoor van de kwijtingen van 2003 en 2004 kregen de Lidstaatverklaringen weer veel aandacht. Landen als Nederland en het Verenigd Koninkrijk geven een verklaring uit dat de Europese fondsen in hun land op juiste wijze is besteed. Helaas willen andere lidstaten deze verantwoordelijkheid nog niet nemen. Jan Mulder verwelkomde het feit dat onder leiding van Nederland vier lidstaten inmiddels wel concrete initiatieven genomen hebben, maar herinnerde de rest dat zij ook de verplichting hebben verklaringen af te geven. Dit is namelijk afgesproken in de meerjarenbegroting.

Jan Mulder over het belang van de verklaringen: "Graag praten lidstaten van de Europese Unie over subsidiariteit. Dat lijkt echter niet op te gaan voor financiële controle in de Europese Unie. Dat laten ze graag over aan de Europese Commissie. Maar juist als het gaat om controle in de Europese Unie is het belangrijk dat we de primaire controletaken overlaten aan de lagere overheden die veel beter bekend zijn met regionale, federale en nationale structuren. Dat scheelt bovendien een hoop controles en geeft een duidelijke verantwoordingsstructuur. Met de verplichting voor lidstaten in de meerjarenbegroting om een jaarlijkse verklaring af te geven hebben we nu in ieder geval een goed wapen in handen om dat af te dwingen."

Achtergrondnoot:

De kwijting van de begroting is een besluit van het Europees Parlement waarmee een begrotingscyclus wordt afgesloten. Het besluit van het EP om kwijting te verlenen, is gebaseerd op het jaarverslag van de Rekenkamer en de aanbevelingen van de Raad. Het doel is om de nauwkeurigheid van het begrotingsbeheer van de instellingen te verifiëren en om de inkomsten en uitgaven voor een bepaald jaar nauwkeurig vast te stellen.

Engelstalig persbericht dat door de ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe) werd uitgestuurd:

Budget discharge: ALDE stands firm and votes against discharge for the Council

Parliament today granted discharge to the European Commission for its management of the EU budget in 2005 but underlined that if the Court of Auditors (which only gives one global assurance on the entire budget) is to be able to give a positive evaluation, Member States must sign their own national declarations on correct use of EU funds.

Jan Mulder (VVD, Netherlands): insists on the responsibility of Member States concerning the control of Community funds, recalling the commitment made with Council in signing the Financial Perspectives. "Until now only two member States have expressed their intention to issue a national declaration. That simply won't do. Even today, during the discussions and the vote, Council did not consider the issue important enough to be present. It is high time that Parliament shows that it does take the correct spending of taxpayer's money very seriously. In doing so the ALDE group decided to send a strong message and voted in favour of postponing the discharge to the Council."

The parliamentary report also considers that such national declarations are necessary to obtain a positive statement of assurance from the Court of Auditors. "2008 will be the 10th anniversary of the fall of the Commission on grounds of bad financial management, following a refusal by this Parliament to grant it discharge," recalled Mulder. "Yet the Court of Auditors has once more, for the 12th consecutive year, refused to give a positive statement. This cannot continue any longer," he warned.