Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten raadsvergadering 23 april

Wet voorkeursrecht moet bewoners zekerheid geven

BARENDRECHT (dinsdag 24 april 2007) ­ Een ruime meerderheid van de raad heeft gisteravond in- gestemd met het vestigen van de wet Voorkeursrecht voor het aangewezen studiegebied voor de Centrumontwikkeling. De raad stemt hiermee in met het collegebesluit van 6 maart 2007 om voor de particuliere percelen binnen het gebied voor de Centrumontwikkeling de Wet voorkeursrecht van toepassing te verklaren. Dit betekent dat particulieren uit dit gebied hun woning en grond bij verkoop als eerste aan de gemeente te koop moeten aanbieden. De gemeente wil op deze manier onrust bij bewoners wegnemen en de regie houden bij de herontwikkeling van het Barendrechtse centrum. Alle betrokkenen zijn hierover in maart al door het college van burgemeester en wethouders per brief geïnformeerd.

Wethouder Bas Nootenboom is blij dat de raad de Wet voorkeursrecht van toepassing heeft verklaard voor het hele gebied dat nu voor de Centrumontwikkeling bestudeerd wordt. "Het is van groot belang dat we tij- dens het proces van de Centrumontwikkeling zorgvuldig omgaan met de belangen van alle betrokkenen. Daarom is de Wet voorkeursrecht op het hele gebied dat bestudeerd wordt van toepassing. De komende maanden komt er meer duidelijkheid omtrent de Centrumontwikkeling. Momenteel studeert stedenbouwkun- dig bureau BVR op 3 alternatieve modellen voor het Barendrechtse centrum. Deze modellen worden uitge- breid aan de Barendrechtse bevolking, winkeliers en raad gepresenteerd. Vervolgens is naar verwachting in juli een voorkeursmodel voor het Barendrechtse centrum bekend. We kunnen op dat moment bepalen voor welke gebied de Wet voorkeursrecht dan nog van toepassing is."

Schietvereniging
Tijdens de raad van 23 april werd uitgebreid gediscussieerd over het voorstel van het college om het club- gebouw van Schietsportvereniging de Vrijheid, de schietbaan en de nevenruimten te omhullen. Gemoeide kosten 262.000 euro. Wethouder Bas Nootenboom (Sport) zegde naar aanleiding van een door het CDA ingediend amendement toe aanvullend onderzoek te laten verrichten naar onder andere de bouwkundige staat van het huidige gebouw en de levensduur van het gebouw bij het omhullen hiervan. Hierna besloot de raad het agendapunt aan te houden. Naar verwachting wordt het onderwerp in juni opnieuw in de commissie Ruimte aan de orde gesteld. De raad kan dan in juli bij behandeling van de voorjaarsnota een afgewogen keuze maken over het omhullen van het clubgebouw van de Vrijheid of nieuwbouw op de huidige of een andere locatie.

Exploitatieovereenkomst Sportfondsen-Barendrecht BV Gisteravond werd langdurig gesproken over de uitgangspunten voor een nieuwe exploitatieovereenkomst met Sportfondsen-Barendrecht BV voor de duur van 10 jaar. Het college van burgemeester en wethouders heeft in deze overeenkomst afspraken gemaakt met Sportfondsen om de wachtlijsten voor leszwemmen weg te werken, de programmering voor Zwem- en Poloclub Barendrecht te optimaliseren en de gemeentelij- ke bijdrage te matigen. Daarbij stelde het college tevens voor een onafhankelijk onderzoek uit te laten voe- ren naar de vraag en het aanbod van zwemwater in Barendrecht en directe omgeving tot het jaar 2020. pagina 1 van 2

Op basis van deze uitkomsten kan overwogen worden het Inge de Bruijnbad uit te breiden of een nieuw bad aan te leggen. Het agendapunt was voor de VVD aanleiding om een amendement in te dienen dat door alle leden van de gemeenteraad gesteund werd. Het amendement houdt in dat er geen nieuwe exploitatieover- eenkomst met Sportfondsen-Barendrecht B.V. gesloten. Wel wordt het onderzoek zoals door het college voorgesteld uitgevoerd. Dit betekent dat er een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de vraag en het aanbod van zwemwater in Barendrecht en directe omgeving tot het jaar 2020. Op basis van de uitkom- sten van dat onderzoek te overwegen het Inge de Bruijnsportfondsenbad uit te breiden c.q. een nieuw bad aan te leggen. Het amendement voegt daaraan toe dat de onderzoeksresultaten voor 1 juli 2007 aan de raad gepresenteerd worden. De huidige exploitatieovereenkomst die loopt tot 1 april 2009 blijft dus voorlopig behouden. De raad wil eerst de uitkomsten van het onderzoek naar de vraag en het aanbod van zwemwater afwachten.

Noot voor de pers,