Gemeente Dinkelland


PERSBERICHT

Datum: 24 april 2007

Uitvoering VROM-regelgeving in Dinkelland op de goede weg

In december 2006 heeft de VROM-inspectie een onderzoek uitgevoerd naar VROM-regelgeving in de gemeente Dinkelland. Doel van dit onderzoek is het optimaliseren van het naleefgedrag van deze regelgeving waardoor veiligheid, gezondheid en duurzaamheid zo optimaal mogelijk worden geborgd.

Het algemene beeld dat blijkt uit het onderzoeksrapport van de inspectie is dat de gemeente Dinkelland sinds eerdere onderzoeken diverse taken op het VROM-terrein goed heeft opgepakt en verder heeft verbeterd.

Toelichting

Sinds 2003 doet de VROM-inspectie een vierjaarlijks onderzoek naar het uitvoeringsprogramma van VROM wet- en regelgeving in alle gemeenten. De inspectie beoordeelt zowel wettelijke als niet-wettelijk verplichte taken. De niet-wettelijke taken beoordeelt de inspectie vooral om zaken als onduidelijke prioriteiten, onvoldoende kwaliteit, gebrek aan integraliteit en onvoldoende continuïteit en afstemming te voorkomen. Uiteraard beslist de gemeente uiteindelijk zelf over de wijze van uitvoering van die niet-wettelijke taken.

De inspectie heeft 3 VROM-beleidsvelden onderzocht: Milieu, Bouwen en Ruimtelijke Ordening. Het algemene beeld en oordeel dat in het rapport is neergelegd is dat de gemeente Dinkelland sinds de eerdere onderzoeken diverse taken op het VROM-terrein goed heeft opgepakt en verder heeft verbeterd. De inspectie heeft vastgesteld dat de gemeente Dinkelland op de meeste onderdelen van de onderzochte beleidsvelden adequaat presteert. Voor veel van de onderzochte onderwerpen zijn bestuurlijke kaders vastgesteld en geborgd.

Een beperkt aantal taken wordt nog niet op een voldoende niveau uitgevoerd maar de inspectie heeft er vertrouwen in dat de gemeente Dinkelland ook deze taken zal oppakken.

De conclusie van het onderzoek is dat de inspectie waardering heeft voor de wijze waarop de gemeente Dinkelland op dit moment haar VROM-taken uitvoert en ze heeft er alle vertrouwen in dat de verbeterpunten en aanbevelingen goed door ons zullen worden opgepakt.

Wethouders Eric Kleissen en Evert-Jan Krouwel delen deze waardering en het vertrouwen in de gemeentelijke organisatie volledig. Eric Kleissen: "Ons nieuwe team Integrale Handhaving heeft al een aantal projecten succesvol opgepakt en zo bewezen dat een strakkere aanpak van handhavingstaken en het waar mogelijk legaliseren van illegale situaties zijn vruchten afwerpt."

"Ook de afdeling Vergunningen heeft al een hele slag gemaakt als het gaat om de procedures rondom vergunningaanvragen. In het kader van het dienstverleningsconcept wordt er hard aan gewerkt om voor onze klanten de status van hun vergunningaanvraag meer inzichtelijk te maken. Ook de snelle afhandeling van aanvragen is een belangrijk aandachtspunt. De klant moet nog meer dan nu het geval is centraal komen te staan", aldus Evert-jan Krouwel.

Beleid
De inspectie spreekt waardering uit voor de positionering van het toezicht en de handhaving. Aandachtspunten zijn het milieubeleidsplan, implementatie van de wijzigingen van de bouwverordening en afstemming beleid brandveiligheid met het Bouwbesluit.

Programmering
Er zijn een aantal taakvelden die achterblijven qua programmeringsfunctie. Het milieuprogramma en de programmering van de gebruiksvergunningen scoren nog onvoldoende. De actualisatie van de verouderde bestemmingsplannen krijgt de komende jaren vorm.

Uitvoering
Volgens de inspectie voeren de ambtenaren de VROM-taken over het algemeen zeer serieus uit. Zij zijn betrokken en gemotiveerd. Voor een aantal taken zijn verbeterpunten en aanbevelingen opgesteld. Een aantal is reeds in gang gezet en op een aantal moet nog beleid worden uitgewerkt.

Toekomst

De inspectie is van mening dat de gemeente Dinkelland goede aanzetten heeft gedaan om tot een verbetering van de uitvoering van de VROM-taken te komen. Er zijn nog een paar aandachtspunten, waarvan de personele capaciteit er één is. De inspectie adviseert op basis van prioriteiten de benodigde capaciteit periodiek te beoordelen.

Plan van aanpak

Met de inspectie is afgesproken dat de in het rapport genoemde verbeterpunten en aanbevelingen worden opgenomen in een plan van aanpak dat voor 1 mei aanstaande bij de inspectie wordt aangeboden.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met wethouder Eric Kleissen of wethouder Evert-Jan Krouwel op telefoonnummer 0541-854154 of met team communicatie, Birgit Boode op telefoonnummer 0541 -854 100 of 06-52624307.

---- --