Siemens

Persbericht

0704.926

Eindhoven, dinsdag 24 april 2007

Met reuzenstappen de digitale toekomst tegemoet

Al een half miljoen digitale tachografen van Siemens VDO op de weg

Al vóór de eerste verjaardag van de invoering van het nieuwe systeem voor de registratie van rij- en rusttijden is er goed nieuws: nu al zijn er circa 500.000 digitale tachografen (DTCO) van Siemens VDO in Europese vrachtwagens en bussen op de weg. De nieuwe technologie is verplicht in alle vrachtwagens en transporters met een maximaal toegestaan gewicht van meer dan 3,5 ton bij vrachtwagens en meer dan acht zitplaatsen bij bussen, die na 1 mei 2006 nieuw zijn toegelaten. Het systeem, dat door de Europese Unie is ingevoerd, heeft tot doel de beveiliging tegen interferentie en manipulatie te verbeteren. Naast de hardware biedt Siemens VDO een compleet pakket aan services, randapparatuur en software, om de gebruikers de omgang met de nieuwe techniek te vergemakkelijken.

Tot 1 mei 2006 waren in bedrijfsvoertuigen tachografen voorgeschreven die de rij- en rusttijden evenals de snelheid op een diagramschijf registreerden. Nu worden in alle nieuwe voertuigen de gegevens elektronisch opgeslagen. Hiervoor heeft Siemens VDO de digitale tachograaf DTCO 1381 ontwikkeld, die deze informatie in het zogenaamde massageheugen en op de bestuurderskaart opslaat. Sinds het begin van de serieproductie zijn er al meer dan 500.000 nieuwe apparaten geproduceerd en verkocht. Naar schatting van de onderneming zou hiermee nu al circa 10 procent van alle bedrijfsvoertuigen in Europa met een DTCO 1381 zijn uitgerust.

Naast de wettelijk voorgeschreven basisfuncties heeft Siemens VDO nog meer handige functies in de DTCO 1381 geïntegreerd, om bijvoorbeeld deskundigen te helpen bij het ophelderen van ongelukken.

Parallel aan de DTCO 1381 heeft Siemens VDO een uitgebreid servicepakket samengesteld voor alle doelgroepen die met het apparaat moeten werken. In Europa hebben de vervoersmaatschappijen de beschikking over een fijnmazig netwerk van ruim 10.000 ervaren en speciaal getrainde partner-werkplaatsen voor onderhoud, kalibrering en de wettelijk voorgeschreven tweejaarlijkse keuring van het apparaat. Voor de fleet managers hebben onze tachograaf-specialisten verschillende softwarepakketten ontwikkeld die niet alleen de archivering van data vergemakkelijken, maar tevens en tegelijkertijd het fleet management toegankelijk maken. Met o.a. de webgebaseerde datamanagement-applicatie, een versie die vast op de PC op kantoor geïnstalleerd kan worden en het startpakket voor kleine wagenparken is er rekening gehouden met tal van toepassingsdoeleinden en gebruikersbehoeften. De kloof tussen de digitale tachograaf in de bestuurderscabine en de computer in de centrale wordt overbrugd met de zogenaamde downloadkey. Hiermee kan de klant alle opgeslagen data van alle digitale tachograafmodellen probleemloos en snel uitlezen en op de kantoor-PC inlezen. Duizenden wagenparken in heel Europa werken al met deze handige sleutel.

Voor vrachtwagenchauffeurs, fleet managers, contole-ambtenaren en werkplaatsmedewerkers zijn er bovendien individueel afgestemde trainingsprogramma's beschikbaar, naar wens en leerniveau computer-gebaseerd of als persoonlijke training.

Meer informatie over dit nieuwe digitale systeem vindt u op de informatiewebsite www.siemensvdo.de/dtco

Bij dit persbericht hoort een foto. Zie voor het downloaden van de foto en dit persbericht http://www.siemensvdo.de/presse.

Meer informatie voor lezers en klanten vindt u op www.siemensvdo.de/contactus