Vereniging Nederlandse Gemeenten

Eis VNG en vier gemeenten in zaak over OZB afgewezen

24.04.2007

De rechtbank s-Gravenhage heeft op 18 april uitspraak gedaan in de zaak over de afschaffing van het gebruikersdeel OZB op woningen die de VNG samen met de gemeenten Bunnik, Doetinchem, Enschede en Sneek tegen de Staat heeft aangespannen. De eis van de VNG en de gemeenten is afgewezen.

De VNG eiste het buiten werking stellen van de afschaffing van het gebruikersdeel OZB op woningen en de OZB-limitering en -maximering met ingang van 1 januari volgend op het rechterlijk vonnis (1 januari 2008). Het afschaffen van het gebruikersdeel OZB op woningen is volgens de gemeenten in strijd met het Europees Handvest voor de lokale autonomie. Het Europees Handvest is ook door Nederland ondertekend en bepaalt dat een substantieel deel van de financiële middelen van gemeenten moet bestaan uit lokale belastingen.

De rechter oordeelde dat Artikel 9, lid 3, bezien in samenhang met lid
1, van het Europees Handvest voor de lokale autonomie geen eenieder verbindende verdragsbepaling is. Het artikel geldt niet ook voor de Staat en de gemeenten.

De rechter heeft geen inhoudelijk oordeel gegeven over de vraag hoe groot het substantieel eigen belastinggebied van een gemeente daadwerkelijk moet zijn. Ondanks deze uitspraak blijft de VNG zich inzetten voor een verruiming van het eigen belastinggebied van gemeenten met gelijktijdige verlaging van de rijksbelastingen.

De VNG beraadt zich over het nemen van eventuele verdere juridische stappen.

Den Haag, 23 april 2007