Ingezonden persbericht


Gemeenten niet objectief bij aanbesteding ICT-projecten

Onderzoek Ernst & Young wijst uit dat persoonlijke voorkeur van ambtenaren bepalend is bij aanbestedingen

Utrecht, 24 april 2007 - Grote Nederlandse gemeenten zijn vaak niet objectief bij de aanbesteding van ICT-projecten. Dit blijkt uit een onderzoek dat Ernst & Young uitvoerde in samenwerking met Informatie Management Groep 100.000+ gemeenten en het vakblad Overheid Innovatief in het kader van de beurs Overheid & ICT. Vrijwel alle ondervraagde leveranciers (94 procent) zijn van mening dat het vergelijken van offertes niet altijd op objectieve wijze plaatsvindt. De inspanning die gemeenten vragen in het kader van aanbestedingen, is te hoog en de eisen die worden gesteld bij vergelijkbare offertes, verschillen sterk per gemeente.

Ernst & Young voerde het onderzoek uit onder leveranciers van gemeentelijke ICT-diensten en -producten, en onder gemeentefunctionarissen die werkzaam zijn bij gemeenten met meer dan 100.000 inwoners. Het onderzoeksbureau ondervroeg bestuurders, directeuren digitale dienstverlening, managers publiekszaken, managers vergunningen en informatiemanagers.

Een meerderheid van de leveranciers (56 procent) geeft aan dat gemeenten onvoldoende informatie geven voorafgaand aan een aanbesteding. Daardoor is het voor leveranciers vaak onduidelijk wat de exacte doelstellingen van projecten zijn. Bovendien beschikken medewerkers van gemeenten volgens 57 procent van de leveranciers over te weinig ICT-kennis. Dit draagt ook bij aan het maken van verkeerde keuzes bij de aanbesteding van opdrachten.

Volgens de ondervraagde leveranciers is de slechte interne communicatie tussen de verschillende betrokken gemeentemedewerkers een belangrijke reden voor tegenvallende resultaten van ICT-projecten. De communicatie verloopt vaak moeizaam doordat verantwoordelijkheden niet duidelijk zijn. Naast slechte communicatie vinden leveranciers dat gemeenten ook op andere fronten tekort schieten. Een groot deel (83 procent) van de leveranciers geeft aan dat gemeenten onvoldoende grip houden op projecten. De doelstellingen worden uit het oog verloren (74 procent) en het ontbreekt aan structuur (69 procent). Tevens geeft 86 procent van de leveranciers aan dat er teveel tijd wordt besteed aan vergaderen.

"Gemeenten besteden veel geld en energie aan veranderingsprojecten, zoals het digitaliseren van de dienstverlening, maar ze blijken vaak nog onvoldoende aandacht te besteden aan projectbeheersing. Het is derhalve niet verbazingwekkend dat de kosten en doorlooptijd veelal aanzienlijk ruimer uitvallen dan begroot", aldus Guill van den Boom van Ernst & Young. "Belangrijker is echter dat projecten vaak niet bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van de gemeente doordat de beoogde verandering eigenlijk niet plaatsvindt. Focus en leiderschap zijn dan ook noodzakelijk", vervolgt Van den Boom.

Ondanks de druk op tarieven en slechte ervaringen met projectbeheersing vinden ICT-leveranciers dat gemeenten over het algemeen goede klanten zijn. Kleine gemeenten scoren op dit gebied niet slechter dan grote gemeenten.

"Gemeenten kiezen bij het aanbesteden van ICT-projecten vaak voor gemak: de ICT-leverancier met de laagste prijs wint de aanbesteding en de kwaliteit van de dienstverlening is derhalve van ondergeschikt belang", stelt Erik Heemskerk, projectmanager Overheid & ICT van VNU Exhibitions Europe. "Dit kan een van de redenen zijn dat gemeenten moeite hebben met het implementeren van een goed werkende e-dienstverlening." Ernst & Young, Informatie Management Groep 100.000+ gemeenten en Overheid Innovatief presenteren het onderzoek op Overheid & ICT. De beurs vindt plaats van 24 tot en met 26 april 2007 in de Jaarbeurs Utrecht. Voor meer informatie: www.overheid-en-ict.nl.

Over Overheid & ICT 2007
Overheid & ICT is het platform voor ICT-toepassingen en -diensten in de overheidssector. De vakbeurs, die plaatsvindt van 24 tot 26 april 2007 in de Jaarbeurs Utrecht, biedt u uitgebreide informatie en advies over de (on)mogelijkheden van ICT en internettechnologie voor de dagelijkse praktijk. Op de huidige editie staan ruim 130 exposanten. Zij ontvangen naar verwachting samen ruim 6.500 bezoekers. Voor meer informatie: www.overheid-en-ict.nl.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht