Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 3 mei 2007

Persbericht

Verfraaiing landschap door omgevingsplan Echten

Sinds 2002 werkt de gemeente De Wolden samen met Landschapsbeheer Drenthe in het uitvoeren van verschillende omgevingsprojecten als onderdeel van het project 'De Heerlijkheid Ruinen'. Deze samenwerking heeft als doel het landschap in de omgeving van Ruinen te verbeteren en in oude glorie te herstellen.

In het gebied rond Hees (ten zuiden van Ruinen) en Oldenhave hebben de gemeente en het Landschapsbeheer Drenthe vanaf 2002 twee omgevingsprojecten binnen 'De Heerlijkheid Ruinen' uitgevoerd. Werkzaamheden die hiertoe behoren zijn bijvoorbeeld het opknappen van houtwallen en houtsingels, het snoeien van oude fruitbomen, het aanleggen van twee poelen en het plaatsen van landhekken.

Het volgende omgevingsproject is het omgevingsplan Echten. Het gebied Echten heeft diverse kwaliteiten dat vele kansen biedt om het waardevolle gebied verder te versterken op thema's als landschap, cultuurhistorie, ecologie, water, recreatie en toerisme. De voorbereiding van het omgevingsplan Echten is inmiddels gereed en door middel van gesprekken is er draagvlak bij de bewoners gecreëerd.

Om het gebied Echten te verfraaien zijn in het omgevingsplan deelprojecten opgenomen zoals het verbeteren van de dorpskern, oude erven en inrichting van nieuwe(re) erven. Ook aanleg van verdwenen landschapselementen en versterking van bijna verdwenen landschapselementen maken deel uit van dit omgevingsplan Echten.

De gemeente is in Echten al gestart met het uitvoeren van kleine projecten passend binnen het omgevingsplan Echten. Het officiële startsein wordt in oktober 2007 gegeven in bijzijn van onder meer betrokken inwoners, afgevaardigden van Landschapsbeheer Drenthe en de gemeente.

///////////////////////////////