poesjkin festival 5 tot 20 mei

19.03.2007 / 15:27 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hagen events b.v.

Hagen events b.v.

Persbericht
Arnhem, 19 maart 2007

Poesjkin Festival
in liefde en vrijheid

5 t/m 20 mei 2007

De Russische kunstenaar Alexandr Poesjkin herleeft in het Poesjkin Festival dat van 5 tot en met 20 mei 2007 plaatsvindt in Arnhem, Nijmegen en Apeldoorn. Cultuurliefhebbers, en liefhebbers van de podiumkunsten in het bijzonder, kunnen zestien dagen lang genieten van meer dan 50 optredens met muziek, theater en dans.

In juni 2004 was het eerste door de Stichting Culturele Festivals Gelderland georganiseerde festival een succes: in het Stravinsky Festival brachten de belangrijkste Gelderse podiumkunstinstellingen een ode aan Igor Stravinsky in een festival van internationale allure. In 2007 staat een volgend festival op het programma. Daarin zal Alexandr Poesjkin centraal staan; jong talent en gevestigde namen zullen hun krachten bundelen tijdens de voorstellingen van het Poesjkin Festival. Toneel, dans en muziek gaan hand in hand en zorgen voor een unieke en onvergetelijke beleving. Het festival wil een breed en nieuw publiek met zijn werk laten kennismaken. Het unieke van het Poesjkin Festival, de bundeling van een groot deel van zijn nalatenschap, zal de Russische cultuur en het culturele erfgoed van een groot meester onder de aandacht brengen.

Alexandr Poesjkin (1799-1837) wordt in zijn vaderland 'de zon van onze literatuur' genoemd. Zijn positie als grondlegger en nadien nooit meer overtroffen hoogtepunt van de Russische literatuur is even onbetwistbaar als die van Dante in Italië of Shakespeare in Engeland.
Ook zijn levensloop vol spectaculaire gebeurtenissen is talloze malen voer voor dramaturgen en cineasten geweest en een nooit opdrogende bron van inspiratie voor wetenschappers en kunstenaars. Maar zijn werk is nog veel interessanter. Poesjkin is om allerlei redenen altijd, al bij zijn leven, met Mozart vergeleken. Twee punten springen dien aangaand in het oog. Zijn oeuvre is net zo veelomvattend als dat van Mozart: hij heeft proza, poëzie en drama geschreven, epiek en lyriek, scabreuze verzen en hymnen, satire en melodrama, sprookjes en essays, enzovoort. En zijn toon is heel goed te vergelijken met die van Mozart: lichtvoetig, maar verraderlijk lichtvoetig, met een ondertoon van ernst en/of triestheid, die steeds sterker lijkt te worden naarmate men langer luistert/leest.
De ondertitel 'In liefde en vrijheid' karakteriseert de hoofdthema's in het werk, het leven en de dood van Poesjkin

Programma
Hoofdprogrammering:

-Opera Boris Godoenov van M.Moessorgski (Nationale Reisopera & Het Gelders Orkest)
-Paradijs Poesjkin (Toneelgroep Oostpool, Introdans, ensemble uit Het Gelders Orkest)
-Boxing Pushkin (orkest de ereprijs, Theaterwerkplaats Generale Oost en Studio Nieuwe Muziek Moskou)

-Concert met werken van Glinka, Sjostakovitsj, Prokofjev en Rimski-Korsakov (Het Gelders Orkest)

-Tsaar Saltaan, Prins Guidoon en de Zwaan (Kwatta en een ensemble uit Het Gelders Orkest, muziektheatervoorstelling voor de hele familie + schoolvoorstellingen)

De randprogrammering behelst onder andere:

-De Stenen Gast (ArtEZ conservatorium)

-De man die aan het leven hechtte (De Plaats)

-Mozart & Salieri (Keesen & Co, geënsceneerde lezing voorafgaand aan het concert van HGO)

-The Poet's Echo (liedrecital door Robbert Muuse, Francine van der Heijden en Micha van Weers)

-Films: Onegin en Russian Ark (Focus, Filmtheater, Arnhem)
-Een expositie (bibliotheek Arnhem)

Daarnaast zal een educatief project worden georganiseerd door de educatieafdelingen van Introdans, Toneelgroep Oostpool en Het Gelders Orkest en zal Het Domein van Kunst en Cultuur, Arnhem diverse workshops geven met Poesjkin als inspiratiebron.

Periode en Podia
Van 5 t/m 20 mei 2007 zal in de volgende plaatsen en op de volgende podia een programma worden gerealiseerd:
Arnhem: o.a. Huis Oostpool, Schouwburg, Musis Sacrum, Lutherse Kerk, Focus Filmtheater Apeldoorn: o.a. Schouwburg Orpheus, Maria Kerk
Nijmegen: o.a. Schouwburg, Concertgebouw de Vereeniging, Badhuis, Athonius van Padua Kerk

Stichting Culturele Festivals Gelderland
De drie grote podiumkunstinstellingen in Gelderland, Toneelgroep Oostpool, Het Gelders Orkest en Introdans, besloten in het voorjaar van 2003 hun krachten te bundelen in de Stichting Culturele Festivals Gelderland. De stichting stelt zich ten doel om op basis van thematiek meerdere multidisciplinaire festivals - eens per twee jaar - te organiseren waaraan diverse culturele instellingen in Gelderland hun medewerking verlenen. In festivalverband kan een diversiteit aan creatieve krachten en inspiraties optimaal worden gebundeld. Het resultaat hiervan wordt gebracht in inhoudelijk unieke programma's voor diverse publieksgroepen van jong tot oud.

Door het multidisciplinaire karakter en de unieke manier van samenwerking tijdens voorstellingen levert de Stichting Culturele Festivals Gelderland een wezenlijke bijdrage aan de veelzijdigheid van de podiumkunsten in Nederland. Producties worden gezamenlijk opgevoerd; voor het publiek betekent dit een complete beleving van een voorstelling door het samengaan van zowel taal, muziek als dans. Voor de deelnemende podiumkunstinstellingen is het dé manier om tot synergetische samenwerking te komen; om boven zichzelf uit te stijgen en door middel van nieuwe impulsen zichzelf verder te ontwikkelen.


---
Voor informatie over het hele programma, het laatste nieuws en reserveringen: www.poesjkinfestival.nl
Telefonische inlichtingen via Bureau Theaterprojecten, in opdracht van Stichting Culturele Festivals Gelderland, telefoon 026-4950744 of 06-22601595