Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Expositie: de prikkelende eilanden van Anneke de Witte

Van 5 mei tot en met 10 juni is er bij Kunstmakelaardij Metzemaekers de serie eilanden van Anneke de Witte te zien. Dit is de eerste keer dat deze als complete serie te zien zal zijn. De unieke keramische beelden (in combinatie met aluminium en brons) prikkelen op een zeer eigen wijze de verbeelding. Zeker de moeite waard om deze beelden van Anneke de Witte te komen bekijken. Een 3-luik folder met daarin alle informatie over de eilanden ligt gratis van u klaar.

De expositie is iedere zaterdag en zondag kosteloos te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur in de expositieruimte van Kunstmakelaardij Metzemaekers te Oirschot. Op andere dagen na telefonische afspraak.

Anneke de Witte over de eilanden;

Opgerezen uit de zee hebben eilanden eeuwenlang onze verbeelding geprikkeld. Van paradijselijke gebieden, toevluchtsoorden, tot plaats der verdoemden. Eilanden zijn werelden in miniatuur. Plaatsen waar zee en land elkaar ontmoeten. Eb en vloed hebben de golven op het eiland doen rijzen en dalen en hebben gegeven en genomen. Eilanden worden gevormd door twee tegengestelden: ze zijn kwetsbaar, maar ook een rotsvast rustpunt in de stroom van energie, de oceaan.

Bij de eilandbeelden wordt het onderwaterdeel zichtbaar. Het onderwaterdeel vertelt over de oorsprong, de beweging vanuit de duisternis naar het licht en vormt als het ware de sokkel. De waterspiegel vormt de draaglijn. Bij de eilandbeelden wordt het mysterie van het onzichtbare gedeeltelijk onthuld. Vormen als rotsen, wortels en geweien refereren aan mythen, gemoedstoestanden en andere mogelijke zeggingskrachten van de natuur.

Het beeld "Archipelago" roept, door zijn helderheid en sobere uitstraling, voor mij de associatie op met de karesansui-tuinen in Japan. Hier liggen de rotsblokken in het zorgvuldig aangeharkte grind en symboliseren het eeuwige en onveranderlijke. De alomvattende leegte en oneindigheid van de oceaan, en de geest die vrij is van gedachten en concepten. Zoals bij deze tuinen vervullen ook de beelden voor mij een meditatieve functie of een impuls voor reflectie.


---

Noot voor de redactie (