NCRV

Wonderlijke wegen

Het verhaal van Het verborgen dorp en Teus Kerkhoff in Wonderlijke wegen

Zaterdag 5 mei
19.00 uur, Nederland

In NCRV âs Wonderlijke wegen van zaterdag 5 mei gaat zanger/presentator Ernst Daniël Smid op zoek naar bijzondere en waargebeurde verhalen uit het verleden. Verhalen over mannen en vrouwen die hun sporen nalieten in de geschiedenis van ons land. Sporen die nog altijd zichtbaar zijn. Zoals het verhaal van Het verborgen dorp in de bossen bij Vierhouten en van kapelaan Teus Kerkhoff in Gendringen.

Na zijn pensionering verhuist opa Bakker samen met zijn vrouw, tante Cor, naar Nunspeet om van zijn welverdiende rust te genieten. Dan breekt de oorlog uit. Al gauw hebben ze onderduikers in een kippenhok achter in de tuin, maar als de Duitsers er lucht van krijgen brengt opa Bakker ze naar het bos. Steeds meer mensen doen een beroep op hem en ze hebben meer ruimte nodig. Die vinden ze diep in de bossen bij Vierhouten. Hier verrijzen negen hutten, deels ondergronds: Het verborgen dorp. Het is een enorme klus voor opa Bakker en tante Cor om bijna honderd mensen te eten te geven en om de sfeer in het dorp goed te houden. Bijna wordt het dorp ontdekt als de Duitsers een inval doen bij een van de vrijwillige medewerkers die filmopnamen heeft gemaakt van het dorp. Maar gelukkig heeft hij net op tijd de film vernietigd. Dan, als het einde van de oorlog in zicht is, wordt een van de bewoners betrapt door een paar Duitse soldaten. Er wordt groot alarm geslagen en iedereen vlucht, maar acht mensen worden opgepakt en gefusilleerd. Enige tijd later wordt ook opa Bakker opgepakt en gefusilleerd. Tante Cor overleeft de oorlog en blijft zich de rest van haar leven inzetten voor oorlogsslachtoffers.

In de 19e eeuw komt de jonge kapelaan Teus Kerkhoff naar het Gelderse Gendringen. Hier leert hij Dora Visser kennen, een verlamde vrouw die de stigmata van Jezus Christus draagt. Teus gelooft heilig in haar bijzondere voorspellende en genezende gaven. Maar niet iedereen is onder de indruk van deze âbloedende vrouw en Teusâ superieuren zien met lede ogen aan hoe hij steeds meer in de ban raakt van haar. Ze proberen het tweetal te scheiden door Teus een aantal keren over te plaatsen naar andere parochies, maar steeds vinden de twee een oplossing om bij elkaar te blijven. Uiteindelijk komen ze samen terecht in Olburgen, een klein dorpje langs de IJssel in Gelderland, waar Dora haar laatste jaren slijt. Na haar overlijden wil Teus zijn herinneringen aan Dora publiceren, maar ook nu wordt hij gedwarsboomd. Hij verbergt zijn aantekeningen, een haarlok en het bebloede mutsje in een kast. Bijna 100 jaar later wordt het teruggevonden en dan wordt het verhaal eindelijk naar buiten gebracht. Olburgen en het graf van Dora groeien uit tot een bedevaartsoord. Een paar jaar geleden vond in Olburgen een wonderbaarlijke genezing plaats. Een kerkelijke rechtbank onderzocht dit wonder en er loopt nu een verzoek in Rome om Dora Visser zalig te verklaren. Eindelijk krijgt Teus gelijk!

Op de bijbehorende website wonderlijkewegen.ncrv.nl kunnen kijkers de routes uitprinten en zelf op zoek gaan naar de verhalen uit het verleden.