Gemeente Gouda


gouda viert vrijheid met multicultureel bevrijdingsfeest (20-4-2007)

Op 5 mei vindt in Gouda een multicultureel bevrijdingsfeest plaats. Verzetsmuseum Zuid-Holland presenteert samen met het 21-maartcomité en het 4-meicomité een binnen- en buitenprogramma voor iedereen, van jong tot oud, achter de Waag en in de Agnietenkapel. Het hele programma is gratis.

Burgemeester Wim Cornelis: "Vrede is helaas niet iets vanzelfsprekends. Laten wij daarom op 5 mei vieren dat wij hier leven, in een land waar vrede is. En er bij stil staan dat dat bijzonder is. Ik vind het dan ook een eer om namens de stad Gouda, als start van dit bevrijdingsfeest, op 5 mei het Vredesvuur in ontvangst te nemen."

vredesvuur
In de nacht van 4 op 5 mei halen Goudse langeafstandlopers het Vredesvuur op uit Wageningen. Het Vredesvuur wordt bij hotel de Wereld aan heel veel lopers uitgedeeld. Hier werd in 1945 de capitulatie door de Duitsers bekrachtigd. De lopers brengen het vuur in het holst van de nacht naar hun eigen stad of dorp. Het vuur komt op 5 mei rond 10.00 uur in Gouda aan op de kop van de Kleiweg. Onder begeleiding van de fanfare De Pionier brengen zij het vuur vervolgens naar het festivalplein achter de Waag. Om 10.30 uur neemt burgemeester Wim Cornelis het vuur in ontvangst en opent daarmee officieel het festival.

voorstellingen en optredens
Op het festivalplein en in de kapel vinden tot 18.00 uur voorstellingen en optredens plaats van onder meer de Irakese dichter/performer Al Galidi, Theatergroep Stout, Dennis Kolen & Band, Alvaro Pinto Trio uit Chili, de jazzformatie Shooster, Assie-D, Said & Krista, Neo en Manu, multiculturele rap en R&B. Het festival wordt afgesloten door Ron Baggerman & Friends. Op het plein staan diverse kraampjes van diverse belangenorganisaties en kraampjes met verschillende exotische en mediterrane lekkernijen.