Gemeente Wageningen

Stad der Bevrijding viert de vrijheid

Op 5 mei 1945 vond in Hotel De Wereld de capitulatie plaats. Met deze historische gebeurtenis heeft Wageningen zichzelf als `Stad der Bevrijding' op de kaart gezet. Voor de stad is het een eervolle taak de oorlogstijd te blijven herdenken en de bevrijding te vieren. Vrijheid, Grondrechten en Veiligheid zijn dit jaar de thema's van de Dag van de Vrijheid. Op 5 mei herdenkt Wageningen de capitulatie met een plechtigheid op het 5 mei Plein, gevolgd door het Vrijheidsdefilé. De stad viert de Dag van de Vrijheid met een Bevrijdingsfestival met 19 verschillende podia en een bijbehorend fantastisch programma.

De Stichting Comité 4 en 5 mei Wageningen organiseren in samenwerking met het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen (NCHC) en de gemeente Wageningen de herdenking en viering van de Capitulatie van de Duitse bezetter op 4 en 5 mei. Onderstaand een overzicht van de activiteiten van dit jaar op 5 mei.

Bevrijdingsvuur
De ontsteking van het bevrijdingsvuur in de nacht van 4 op 5 mei is het startsein voor de viering van de bevrijdingsdag. Als om 0.00 uur atletiekvereniging Pallas '67 voor het vuur naar het 5 mei Plein heeft gebracht zal burgemeester Geert van Rumund het bevrijdingsvuur ontsteken. Daarna zal hij de fakkel overdragen aan de Commissaris van de Koningin van Utrecht, de heer B. Staal. Aansluitend vindt de Bevrijdingsvuurestafette plaats. Sporters uit het hele land komen in Wageningen het bevrijdingsvuur ophalen om het te verspreiden naar alle hoeken van het land. Een indrukwekkend symbool van Nationale eenheid. In de stad Utrecht wordt het bevrijdingsvuur ontstoken als teken van de Nationale Start van de Dag van de Vrijheid.

Programma 5 mei 2007 NCHC
Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen organiseert in de ochtend van 5 mei een symposium en in de middag het jaarlijkse herdenkingsconcert in de Johannes de Doperkerk. Het concert wordt verzorgd door het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens het herdenkingsconcert zal een overdenking worden uitgesproken door Nico ter Linden. Zowel het symposium als de herdenkingsbijeenkomst zijn uitsluitend op uitnodiging toegankelijk.

Herdenkingsceremonie op het 5 Mei plein
Om 16.00 uur vindt er een korte herdenkingsplechtigheid plaats bij het Nationale Bevrijdingsmonument op het 5 mei Plein. De plechtigheid bestaat onder meer uit het plaatsen van de vlaggen van de landen die in 1945 betrokken waren bij de bevrijding van Nederland, het voorlezen van een gedicht en het loslaten van duiven als symbool van vrede en vrijheid. De ceremonie wordt afgesloten met vuurwerk.

Vrijheidsdefilé
Het tradionele Veteranendefilé dat in 2005 voor het laatst werd gehouden, heeft plaatsgemaakt voor een nieuw publieksevenement: het Vrijheidsdefilé. In tegenstelling tot vorig jaar zullen naast de zogenaamde oud-veteranen en verzetslieden ook weer jongere veteranen aan het defilé deelnemen. Historische WO II voertuigen van verenigingen als Keep Them Roling (KTR), Wheels en Dutch Peace Army (DPA) nemen op ruime schaal deel aan het defilé. Een groot aantal gerenommeerde muziekkorpsen uit het gehele land zorgen voor de muzikale begeleiding.

Het Vrijheidsdefilé start om 16.15 uur en loopt vanaf de Generaal Foulkesweg via het 5 Mei plein, de Bergstraat, Stationsstraat en de Lawickse Allee naar het eindpunt aan de Costerweg. In het bijzonder de Lawickse Allee biedt zeer goede mogelijkheden voor het publiek om het defilé te aanschouwen.

Demonstraties voor publiek
Voorafgaand aan het Vrijheidsdefilé wordt vanaf 10.00 uur een programma verzorgd op het terrein `De Dreijen' van de Wageningse Universiteit. Dit programma bestaat uit een static-show van aan het defilé deelnemende historische voertuigen en uit diverse optredens en demonstraties. Bij mooi weer is er om omstreeks 12.00 uur een spectaculaire dropping van enkele parachutisten. Diverse groepen beelden historische taferelen uit. Ook is er een optreden van het Exercitiepeleton 48. Het terrein is via de ingang aan de Ritzema Bosweg of de ingang aan de Diedenweg toegankelijk.

Bevrijdingsfestival
De vele pleinen en straten in het centrum van Wageningen staan in het teken van het Bevrijdingsfestival. Van 13.00 uur tot middernacht zijn de podia gevuld met diverse acts in verschillende sferen en stijlen. Bijzonder zijn het Parka Kultura waar geweldige theateracts te zien zijn en het Vilente 50+ podium waar Anneke Grönloh optreedt. Maar ook liefhebbers van Hip Hop, blues, dance, klassiek of reggae komen aan hun trekken. Jong of oud, iedereen vindt in de stad iets van zijn gading.

En er is nog meer
Wageningen pakt op deze Dag van de Vrijheid groots uit. De stad bruist niet alleen door muziek, maar ook door het Dansdefilé, het kinderfestival, cabaret en diverse workshops. Op 10 podia in de stad vinden debatten plaats, van rap-battles tot sms-debat. Na 5 mei is er nog de Vrijheidswandeltocht. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op www.4en5meiwageningen.nl