Ingezonden persbericht


Amsterdam 3 mei, 2007

PERSBERICHT

Boter, Kaas en Eieren over Het zwarte mannen syndroom

In deze uitzending van Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: Sylvana Simons (presentatrice), Lydia Rood (schrijfster) en Paula Kibbelaar (antropologe). Zaterdag 5 mei discussiëren zij over het imago van de zwarte mannen. Volgens kenners is de zwarte man charmant en een goede lover, maar zit er ook een keerzijde aan. Ze zijn onbetrouwbaar en ze zijn nooit thuis. Waar komt dit negatieve imago vandaag en hoe wordt het in stand gehouden?

Sylvana Simons: 'Er zijn gemeenschappen waarin de vrouwen aangeven, wij willen op een andere manier ons leven invullen en dus hebben wij ook een man nodig die ons daarbij kan helpen zodat wij het samen kunnen doen. Waar heel vaak aan voorbij wordt gegaan is de impact die deze mannen hebben op de generaties die volgen, zowel mannelijk als vrouwelijk. Wil je een strek gezin, een sterke gemeenschap, ras, volk en land bouwen, dan heb je die afwezige man hartstikke hard nodig...’.

Lydia Rood: 'Het oude polygamie systeem zoals dat in Afrika gold, dat functioneerde. Het probleem ontstaat als die christelijke moraal erover heen wordt gelegd van de monogamie. Dat is een hypocriete moraal, maar wel heel dominant: die zegt, je hebt recht op één man, die bij jou rummikub moet komen spelen...’.

Verder reageren zij op het nationaal vrijheidsonderzoek van dit jaar waaruit blijkt dat je alles mag zeggen, maar wel met respect.

Sylvana Simons: 'Moet je alles willen zeggen? En willen we ook alles weten wat een ander vindt? Het is iets van de laatste 5 jaar in Nederland, dat men zich geroepen voelt om een mening te uiten op momenten dat daar niet om gevraagd is, dat dat niet relevant is en dat niet in de juiste context gebeurt...’.

Ook discussiëren ze over de nieuwste trend in de reiswereld: poorism. Georganiseerde reizen naar sloppenwijken in derde wereldlanden als toeristische attractie.

Paula Kibbelaar: 'Ik zou niet per definitie zeggen, je moet het niet doen. Ook hier geldt wat zijn de normen, wat zijn de grenzen die je hanteert en wat is de context van waaruit je zo'n reis onderneemt. Dan kan ik me voorstellen dat dat iets kan opleveren, al was het alleen zichtbaarheid van een bepaald probleem, of het adopteren van een school...'.

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl) in samenwerking met de RVU. Boter, Kaas en Eieren is iedere zaterdagmiddag te zien om 15.00 uur op Nederland 2. BKE is ook te zien op www.boterkaaseneieren.tv of www.uitzendinggemist.nl.

EINDE PERSBERICHT


Ingezonden persbericht