Gemeente Alkmaar


EMBARGO TOT 5 MEI 2007, 13.00 UUR

Toespraak burgemeester P.M. Bruinooge van Alkmaar
Heronthulling monumentje Bergerhof op 5 mei 2007, 13.00 uur


---

Dames en heren,

Het is een bijzonder genoegen op deze bevrijdingsdag aanwezig te zijn bij de heronthulling van het monumentje Bergerhof.

Gisteren tijdens de 4 mei lezing heb ik gesproken het feit dat in 2007 overal in de wereld nog steeds 33 miljoen mensen vluchteling zijn. Een onvoorstelbaar aantal.

En dan vandaag stilstaan bij de heronthulling van een monument, speciaal opgericht voor de Helderse vluchtelingen uit het begin van de Tweede Wereldoorlog.

Het is dan ook passend dat de onthulling gedaan zal worden door dhr. Fred de Beurs, nu de enige wijkbewoner die als Helderse vluchteling in de Bergerhof is komen wonen.
Dhr. de Beurs heeft zelf meegemaakt wat het is om verdreven te worden door oorlogshandelingen, iets wat wij ons nu nauwelijks kunnen voorstellen.

Vandaag staan wij met deze onthulling even stil bij de oorlogshandelingen van toen, maar we vieren ook de bevrijding. Gedenken en vieren horen bij elkaar. Zonder stil te staan bij wat er was valt er niets te vieren.

Wij vieren dat wij in vrijheid mogen leven.

Vrijheid. Een begrip wat voor veel mensen vanzelfsprekend lijkt, want velen van ons kennen het niet om onvrij te zijn. En we kunnen het ons ook niet voorstellen.
Vrijheid vraagt ook om verantwoordelijkheid; voor elkaar Vrijheid vraagt om betrokkenheid, zorgvuldigheid, het elkaar aanspreken op zijn of haar gedrag.

Een monument als dit; op aandringen van bewoners opgeknapt, draagt daaraan bij. Het zorgt er ook voor dat we stil staan bij hoe het was en dat er voor moeten zorgen dat het nooit meer zo ver kan komen.

De Bergerhof 65 jaar, bejaard en springlevend
Ik wens u in uw bijzondere wijk niet alleen een fijne 5 mei dag toe maar ook gezonde toekomst in vrijheid en veiligheid.


-------------------------

Petra van Vliet
afd. communicatie/representatie
tel. 072 548 8983 / 06 21217375
www.alkmaar.nl


---- --