KPN NV

Den Haag, 07-05-2007

KPN werkt samen met beveiligingsbranche voor introductie van Alarmering over IP
KPN introduceert een nieuwe oplossing voor de zakelijke markt: Alarmering over IP. Deze oplossing is gebaseerd op de marktvraag en is in lijn met KPN's All IP strategie. Bij Alarmering over IP gaat een alarmmelding van een alarminstallatie bij de klant via een IP-verbinding naar een particuliere alarmcentrale (PAC). KPN biedt optioneel ook een back-up verbinding aan via zijn GPRS netwerk. Om de alarmering over IP mogelijk te maken biedt KPN PAC's een breedbandaansluiting aan op zijn zogenaamde `AlarmGateway'. Deze aansluiting is schaalbaar, heeft een hoge beschikbaarheid en is bijzonder veilig, dus uitermate geschikt voor alarmdoormelding en video in het kader van alarmverificatie. Verschillende PAC's zullen Alarmering over IP van KPN gaan aanbieden aan hun klanten. Zij ondertekenen daartoe op 8 mei 2007 op de beurs Safety & Security Amsterdam een intentieverklaring.

Met Alarmering over IP beschikken klanten met een alarminstallatie over een betrouwbare alarmverbinding met een PAC. Deze voldoet aan de `Praktijkrichtlijn Alarmtransmissie over IP-netwerken' van het VvBO (Verbond van Beveiligingsorganisaties) en de NEN EN-50136 1/2 beveiligingsnormering. Hierdoor kunnen zakelijke klanten hun analoge of ISDN telefoonlijn die ze voorheen gebruikten voor de alarmering opzeggen en geheel overstappen op een IP-breedbandverbinding. Dat is efficiënter, voordeliger en toekomstvast. Gebruikers van Alarmering over IP betalen een vast bedrag per maand en kunnen over dezelfde IP-verbinding ook gebruik maken van alarmering via videobeelden. Daarnaast kunnen klanten dezelfde IP-verbinding gebruiken voor andere (online) toepassingen zoals bellen over IP, pinnen over IP en online applicaties.

Samenwerking met PAC's
De nieuwe oplossing speelt in op de groeiende vraag uit de markt naar alarmmeldingen via IP. Alarmering over IP komt naar verwachting in de tweede helft van dit jaar algemeen beschikbaar. Beveiligingsorganisaties als Group 4 Securicor, Initial Varel Security, Alarmgroep Meldnet, Securitas Systems, Securitas Alert Services, Security Monitoring Center, NVD Beveiligingen, CSU Monitoring Services, Hofland Electronica, EuroPAC Alarmcentrale, ADT Security Services en Trigion Beveiliging hebben aangegeven deze oplossing in te willen zetten voor hun klanten. Op 8 mei 2007 ondertekent KPN met deze partijen een intentieverklaring. Met Group 4 Securicor en Initial Varel Security heeft KPN afgesproken om voor eind juli 2007 een pilot te houden.

Technologie van de toekomst `IP is de toekomst in de ogen van KPN, want IP wordt de standaard bij alle communicatievormen', aldus John van Vianen, directeur Netwerk Services bij KPN. `Traditionele aansluitingen worden meer en meer vervangen door IP-aansluitingen en IP vergemakkelijkt nieuwe toepassingen. Met ons All-IP netwerk zullen we hierop goed voorbereid zijn. Bovendien verwachten we dat bij inbraakbeveiliging steeds vaker gebruik zal worden gemaakt van videobeelden ten behoeve van alarmverificatie. Traditionele telefoonlijnen hebben niet voldoende capaciteit om deze beelden door te geven.

Met IP is dit wel mogelijk. Wij willen in samenwerking met de beveiligingsbranche zorgdragen voor efficiënte, slimme en betaalbare oplossingen voor alarmering over IP. We overleggen continu met de beveiligingsbranche over voorwaarden en eisen die worden gesteld aan alarmcommunicatie. We hebben bijvoorbeeld intensief meegewerkt aan de `Praktijkrichtlijn voor Alarmtransmissie over IP-netwerken' van het VvBO. Het uiteindelijke doel is om beveiligingsoplossingen te creëren die voldoen aan de behoefte van de branche en tegelijkertijd de mogelijkheden van de technologie van de toekomst volledig te benutten. En uiteraard dient daarbij alles conform de voor beveiliging geldende normen en kwaliteitseisen te zijn.'