Gemeente Heerlen

Naar aanleiding van een motie van GroenLinks en CDA College onderzoekt de mogelijkheden van stadsdistributie

In de raadsvergadering van dinsdag 1 mei heeft het college van burgemeester en wethouders een door GroenLinks en CDA ingediende motie overgenomen over de invoering van een systeem van stadsdistributie. In het kader van een onderzoek naar de mogelijkheden ter verbetering van de luchtkwaliteit in de stad, wordt al bekeken in hoeverre stadsdistributie een oplossing kan zijn.

Stadsdistributie (ook wel stedelijke distributie genoemd) is een systeem waarbij de bevoorrading van de binnenstad aan strikte regels is gebonden. Grote vrachtwagens van leveranciers mogen alleen op vooraf vastgestelde tijden in de binnenstad komen om winkels te bevoorraden. Daarnaast kunnen eisen worden gesteld aan de grootte, zwaarte en de mate van vervuiling van de trucks. Een andere mogelijkheid van bevoorrading van bedrijven in de binnenstad is het bouwen van een groot distributiecentrum in het buitengebied. Daar kunnen grote vrachtwagens hun goederen afleveren, waarna ze met kleinere wagens naar de binnenstad worden vervoerd.

Volgens de fracties van GroenLinks en CDA kan de slechte luchtkwaliteit in Heerlen worden teruggebracht door het invoeren van een systeem van stadsdistributie. Ook wordt de binnenstad veiliger als zwaar vrachtverkeer alleen maar op vaste tijden in de stad aanwezig mag zijn en verbetert de economische vitaliteit en de leefbaarheid van de stad.

In de motie krijgt het college de opdracht om te onderzoeken of, en zo ja hoe, voor 2010 een stadsdistributiesysteem kan worden gerealiseerd. Daarbij moet de stad samenwerken met het bedrijfsleven en met de steden Maastricht en Sittard/Geleen.

HEERLEN, 7 mei 2007
Bureau Griffie
Monique Leurs
(045) 560 40 67
06 - 53504588
m.leurs@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --