Universiteit Twente

Fluorescente nanodeeltjes werken als zoeklicht voor cellen

Dankzij fluorescente nanodeeltjes weten onderzoekers van de Universiteit Twente beter door te dringen tot de cel, met optische microscopie. De deeltjes stellen hen in staat om twee optische technieken te combineren, die tot nu toe niet naast elkaar gebruikt konden worden. Henk-Jan van Manen en Cees Otto van de Biophysical Engineering Group (MESA+ Instituut voor Nanotechnologie) publiceren erover in een komende editie van Nano Letters.

De `quantum dot' nanodeeltjes vervangen de bestaande fluorescerende labels waarmee moleculen in een cel worden uitgerust om ze te laten oplichten en zichtbaar te maken. Deze microscopie via fluorescentie werkt weliswaar uitstekend, maar het liefst zouden onderzoekers de techniek combineren met een andere techniek die `vibrationele spectroscopie' heet. Met de bestaande labels is dat uitgesloten: de fluorescentie is veel te sterk om nog iets waar te nemen van de tweede techniek. De nanodeeltjes hebben dit nadeel niet, zij geven licht in een ander golflengtegebied, zodat beide technieken tegelijk voor dezelfde cel gebruikt kunnen worden.

Vibraties in cellen

Vibrationele spectroscopie vangt vibraties op van biomoleculen
-bijvoorbeeld DNA en eiwitten-die in een cel aanwezig zijn. Een label is daarbij niet nodig. De vibrationele techniek gebruikt door de UT-onderzoekers heet Ramanmicroscopie, en de Biophysical Engineering Group van prof. Vinod Subramaniam heeft een wereldnaam op dit terrein. Gecombineerd met microscopie die gebruik maakt van fluorescentie, werd het Ramansignaal van cellen tot nu echter toe volledig overstraald.

In hun artikel laten de onderzoekers twee toepassingen zien van de nieuwe combinatie. Bij bestraling van witte bloedcellen met laserlicht met een golflengte van 413 nanometer maakt het Ramansignaal een enzym zichtbaar dat een cruciale rol speelt bij de afweer tegen bacteriën. Tegelijkertijd kunnen de onderzoekers het fluorescentiesignaal van de quantum dots die door de cellen zijn opgenomen, gescheiden opvangen. De tweede toepassing maakt gebruik van bestraling met een andere kleur licht -golflengte 647 nanometer-, wat resulteert in een Ramansignaal van cellulaire eiwitten en vetten dat opnieuw gescheiden is waar te nemen van het fluorescentiesignaal van de nanodeeltjes.

Ramanmicroscopie (links) en fluorescentiemicroscopie (rechts) aan één en dezelfde cel.

Van Manen en Otto voorzien dat de nu beschreven combinatie nieuwe mogelijkheden zal bieden: de nanodeeltjes zouden op hun oppervlak met antilichamen uitgerust kunnen worden waardoor ze selectief aan bepaalde eiwitten binden: bijvoorbeeld eiwitten die kenmerkend zijn voor kankercellen. De quantum dots fungeren eerst als zoeklicht voor specifieke cellen en ter plekke is vervolgens met de tweede techniek, Ramanmicroscopie, een gedetailleerde chemische analyse van die cellen mogelijk.

Het onderzoek, beschreven in het Nano Letters artikel, werd gefinancierd door de Landsteiner Stichting voor Bloedtransfusie Onderzoek in Amsterdam en het MESA+ Instituut voor Nanotechnologie van de UT. Het artikel `Hybrid Confocal Fluorescence Microscopy on Single Cells using Semiconductor Quantum Dots' van Henk-Jan van Manen en Cees Otto verschijnt nog in druk en is online te vinden op http://pubs.acs.org/journals/nalefd/. Op verzoek kan de tekst als pdf-bestand worden toegestuurd.

Contactpersoon voor de pers: Wiebe van der Veen, tel (053) 4894244

Laatst gewijzigd op 07-05-2007 11:40:21 door Webmaster