Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen Dibi over mogelijkheden tot het afleggen van het basisexamen inburgering (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2007/05/Beantwoording-vragen-Dibi-over-mogelijkheden-tot-h.html) 07-05-2007 |

Samenvatting:

Inhoud:

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Wonen, Wijken en Integratie en de staatssecretaris van Justitie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Dibi over mogelijkheden tot het afleggen van het basisexamen inburgering. Deze vragen werden ingezonden op 6 april 2007 met kenmerk 2060711740.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Vogelaar, minister voor Wonen, Wijken en Integratie, en mevrouw Albayrak, staatssecretaris van Justitie, op vragen van het lid Dibi (GroenLinks)
over mogelijkheden tot het afleggen van het basisexamen inburgering.

Vraag 1
Is het waar dat niet op iedere Nederlandse ambassade of consulaat-generaal de mogelijkheid bestaat tot het afleggen van het basisexamen inburgering, dat in het kader van de Wet Inburgering Buitenland moet worden afgelegd? Zo ja, in welke landen, waar wel een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal is gevestigd, is het afleggen van een basisexamen inburgering niet mogelijk?

Antwoord
Ja, dat is waar. In de volgende landen is wel een Nederlandse ambassade of Nederlands consulaat-generaal, maar is het afleggen van het basisexamen inburgering niet mogelijk:

Vraag 2
Is het waar dat personen die woonachtig zijn in landen waar op de Nederlandse ambassade of consulaat-generaal geen mogelijkheden zijn tot het afleggen van het basisexamen, daarvoor worden doorverwezen naar een Nederlandse ambassade of consulaat-generaal in een ander land?

Antwoord
Ja, dat klopt, met dien verstande dat die personen zèlf kunnen bepalen in welk land in de regio zij het basisexamen inburgering afleggen.

Vraag 3
Is het ook waar dat de aanvraag van de Machtiging Voorlopig Verblijf (MVV) alleen ingediend kan worden bij de Nederlandse vertegenwoordiging waar het basisexamen is afgelegd? Betekent dit dat aanvragers van een MVV die verplicht zijn tot het afleggen van het basisexamen inburgering, maar dit niet kunnen doen in het land waar zij woonachtig zijn, gedwongen zijn om minimaal twee maal af te reizen naar een land waar die mogelijkheid wel geboden wordt? Wat is uw mening hierover?

Antwoord
Ja, een MVV-aanvraag kan slechts bij die Nederlandse vertegenwoordiging worden ingediend waar het basisexamen inburgering is afgelegd.

In de MVV-procedure in het algemeen zijn minimaal twee momenten waarop er contact is met een Nederlandse vertegenwoordiging in het buitenland: ten tijde van het indienen van de aanvraag en bij het afhalen van de MVV. In dat opzicht heeft de invoering van het basisexamen inburgering geen wijziging aangebracht in de procedure.

Personen die ver moeten reizen, hetwelk zich ook binnen één land kan voordoen, wordt geadviseerd om op de dag van het afleggen van het examen tevens de MVV-aanvraag in te dienen.

Daarbij merk ik op dat niet alle vertegenwoordigingen zonder examenfaciliteit, zoals Bagdad en Kaboel, over een consulaire functie beschikken. Ook voor de invoering van het basisexamen dienden betrokkenen zich voor de MVV-aanvraag te wenden tot een Nederlandse ambassade of Nederlands consulaat-generaal in de regio.

Vraag 4
Deelt u de mening dat wanneer de Nederlandse overheid aanvragers van een MVV verplicht het basisexamen inburgering af te leggen en daarvoor te slagen, de Nederlandse overheid de aanvragers ook voldoende in de gelegenheid moet stellen tot het afleggen van een dergelijk examen? Deelt u de mening dat het afleggen van het examen voor aanvragers van een MVV op het moment voldoende mogelijk is, ook voor personen die woonachtig zijn in een land waar het niet mogelijk is het basisexamen af te leggen?

Antwoord
Ja, die mening deel ik. Om die reden is op 134 Nederlandse vertegenwoordingen in het buitenland de faciliteit voor het afleggen van het basisexamen gecreëerd. Juist bij personen, die woonachtig zijn in een land waar het niet mogelijk is het examen af te leggen, wordt grote mate van flexibiliteit van de zijde van de ambassade of consulaat-generaal in de regio betracht bij het faciliteren van het examen en het indienen van de MVV-aanvraag op dezelfde dag.

Vraag 5
Bent u bereid maatregelen te treffen om op iedere Nederlandse ambassade en consulaat-generaal de faciliteiten te creëren voor het afleggen van het basisexamen inburgering?

Antwoord
Vooralsnog niet, want het creëren van een examenfaciliteit staat niet op zichzelf. Dit zal in samenhang met het totale consulaire takenpakket moeten worden bezien, waarbij efficiency, de instroom van visum- en MVV-aanvragen, de huisvesting van een ambassade of consulaat-generaal factoren zijn die een rol spelen.


---