Gemeente Teylingen

`Horsten'-flats in Sassenheim

Onderzoek naar constructie `Horsten'-flats in Sassenheim

07 mei 2007

PERSBERICHT 7 mei 2007 - Naar aanleiding van een verbouwing in een appartement in de Frankenhorst heeft de gemeente een onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke constructietekeningen van de vier Horstenflats in Sassenheim. Uit dit eerste onderzoek blijkt dat de constructie van de flats mogelijk niet op juiste berekeningen zijn gebaseerd.

De flats staan er al 46 jaar, dus het is vreemd dat er al die jaren geen schade aan de constructie is ontstaan. De gemeente Teylingen heeft de Vereniging van Eigenaren (VVE) van De Horsten hiervan in kennis gesteld. Gezamenlijk is besloten om op zeer korte termijn verder onderzoek te laten uitvoeren of er eventuele mogelijke fouten in de constructie zijn. En zo ja, hoe deze zo snel mogelijk opgelost kunnen worden om de veiligheid van de bewoners te garanderen.

Aanleiding van dit onderzoek is de verbouwing van een van de flats door een bewoner aan de Frankenhorst. Tijdens deze verbouwing heeft een andere bewoner van de flat een verzoek tot handhaving bij de gemeente ingediend, omdat volgens zijn zeggen de constructie door deze verbouwing onveilig zou zijn geworden. Dit was voor de gemeente aanleiding om een eerste onderzoek te laten doen door bureau Steenvoorden naar het, bij het verzoek om handhaving overlegde, constructierapport, de originele constructietekeningen en
-berekeningen. Uit dit eerste onderzoek blijkt dat de berekeningen van de originele constructie niet kloppen. De druk op de muren (belasting van de oplegging) is twee keer zo hoog als op papier zou kunnen. Daarom moet nu verder onderzoek ter plaatse plaatsvinden. Een mogelijkheid is dat de toenmalige aannemer maatregelen heeft getroffen om de constructie te versterken.

Wie aansprakelijk is voor deze mogelijke foute berekeningen is nog niet bekend. Op dit moment is het meest belangrijk dat de veiligheid van de bewoners van de Horstenflats gegarandeerd kan worden en dat daarom zo snel mogelijk de resultaten van dit nadere onderzoek bekend worden.

Gemeentewinkel