Winnaar Hersenbokaal bekend


07.05.2007 / 16:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hersenstichting nederland

Hersenstichting nederland

Winnaar Hersenbokaal bekend

Maandag 7 mei is de eerste Hersenbokaal uitgereikt aan de eigenaar van C1000, Rijper Discount te Amsterdam. De eigenaar nam iemand met een beperking in dienst en biedt stageplekken aan jongeren van twee scholen voor voortgezet speciaal onderwijs.

Met dit nieuwe initiatief wil de Hersenstichting organisaties voor het voetlicht brengen die mensen met een hersenaandoening op de arbeidsmarkt laten participeren. 28 organisaties zijn door hun werknemer aangemeld. De presentatie van de uitreiking is in handen van Hersenstichting-ambassadrice Paula Udondek.

De winnaar van de Hersenbokaal is, naar het oordeel van de Hersenstichting, die werkgever die zich het meeste heeft ingespannen om een werknemer met een hersenaandoening in staat te stellen een werkend leven te leiden. De winnaar ontvangt, naast de Hersenbokaal zelf, een geldbedrag van 10.000 euro. De winnende organisatie moet dat bedrag gebruiken om ook andere mensen met een hersenaandoening de kans te bieden een werkend leven te leiden.

Quirijn Leutscher (23) mist het corpus callosum oftewel de hersenbalk, de verbinding tussen de beide hersenhelften. Daardoor heeft hij een beperking in zijn spraak- en taalontwikkeling en mist hij de fijne motoriek. Dat heeft de heer Rijper van C1000, Rijper Discount, niet belet Quirijn in vaste dienst te nemen. Omdat dit wederzijds goed bevalt, is de heer Rijper begonnen met het bieden van stagefaciliteiten aan jongeren van twee scholen voor voortgezet speciaal onderwijs. Vervolgens is aan nog drie jongeren met een beperking een vast contract aangeboden.

Uit het juryrapport:
'De jury vindt dat, met het aanbieden van een vast, voltijds dienstverband aan Quirijn en met de andere initiatieven die de C1000 op structurele basis heeft ontplooid, deze onderneming onomstotelijk haar betrokkenheid toont . De jury benadrukt dat het vooral voor jongeren met een hersenaandoening doorgaans erg lastig is een betaalde functie te vinden, vanwege het gebrek aan werkervaring. Daarnaast laat deze C1000 zien dat het goed mogelijk is binnen de organisatie werknemersbetrokkenheid te creëren en vooroordelen ten aanzien van arbeidsgehandicapten uit de weg te ruimen. Quirijn vervult een volwaardige rol binnen de organisatie en wordt door zijn collega's ondersteund en gewaardeerd, getuige zijn verkiezing tot werknemer van de maand april. Deze C1000 bewijst dat er veel mogelijk is als het gaat om het opleiden en in dienst hebben van jongeren met een beperking. De jury vindt daarmee dat de heer Rijper en zijn werknemers een belangrijke voorbeeldfunctie vervullen binnen de detailhandel.'