Dit is een gezamenlijk persbericht van Campus Den Haag, Capgemini en TNO

"Secure Haven" maakt Den Haag voorloper op combi veiligheid en leefomgeving

07 mei 2007 - Campus Den Haag (Universiteit Leiden), TNO en Capgemini starten in Den Haag het onderzoeksproject "Secure Haven". "Secure Haven" zal veiligheid en comfort combineren voor een prettige en veilige woon- en werkomgeving en daarmee voor een aantrekkelijke vestigingsplek voor internationale organisaties en bedrijven. De pilot zal twee jaar duren.

Den Haag staat bekend als wereldhoofdstad op het gebied van internationale rechtspraak en vrede, ondermeer door de aanwezigheid van verschillende vestigingen van de Verenigde Naties. Daarnaast zijn er de tientallen ambassades en hoofdkantoren van multinationals. Dit alles maakt Den Haag bij uitstek geschikt voor "Secure Haven". De Gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken ondersteunen het project om de vooraanstaande internationale positie van Den Haag met bijbehorende hoogwaardige werkgelegenheid te bestendigen en te bevorderen.

Comfort staat voorop

"Secure Haven" staat voor een geheel nieuwe benadering van veiligheid in grote internationale (haven)steden en op vliegvelden, namelijk vanuit de invalshoek van comfort. Moeilijk verenigbare aspecten moeten worden gecombineerd: privacy en grondrechten, Vitale infra & veiligheid, Leefomgeving, en Economie & dienstverlening. Het ideaal is dat mensen zich vrij, zorgeloos en ongestoord kunnen bewegen. Hoogwaardige en niet zichtbaar aanwezige technologie verhoogt de veiligheid en creëert een plezierige woon- en werkomgeving waar het aantrekkelijk is en blijft voor internationale organisaties en bedrijven om zich te vestigen.

Den Haag fungeert als pilotstad. Via een serie try-outs en prototypes willen de initiatiefnemers komen tot een blauwdruk en tot beleidsvernieuwing. Daarmee kan de residentie gefaseerd veranderen in een "Secure Haven" die ook verder de 21e eeuw in daadwerkelijk een veilige thuishaven zal blijven.

Campus Den Haag (penvoerder van het project) is in 1999 als nevenvestiging van de Universiteit Leiden in samenwerking met de gemeente Den Haag opgericht om professionals werkzaam in Den Haag de mogelijkheid te geven een academische opleiding te volgen op het gebied van Rechten en Politicologie. Inmiddels is Campus Den Haag uitgegroeid tot een instituut dat niet alleen academische opleidingen op het gebied van Rechten, Politicologie en Bestuurskunde aanbiedt voor professionals, maar waar ook short-track cursussen en trainingen op maat worden gegeven.

Voorts herbergt de Campus diverse centra, waaronder het Grotius Centre for International Legal Studies, dat zich richt op de ontwikkeling en verspreiding van kennis op het gebied van internationaal publiekrecht, en het Centre for Government Studies, gespecialiseerd in beleidsinnovatie."

TNO Defensie en Veiligheid levert vernieuwende oplossingen om de veiligheid van de samenleving in alle facetten te bevorderen en is strategisch partner van het Ministerie van Defensie. De opgebouwde kennis passen we toe voor en met opdrachtgevers.

Capgemini is een vooraanstaande speler op het gebied van onderzoek op alle onderdelen in de veiligheidskolom, mede door de expertise en ervaring in het verrichten van kwalitatief verantwoord beleidsonderzoek, het ontwikkelen van normerings- en toetsingskaders en het verzamelen van informatie. Verder richten het zich, naast de basis die Capgemini van oudsher heeft op het gebied van technologie en architectuur, op organisatieontwikkeling in het algemeen op internationaal landelijk en lokaal niveau. Capgemini voert opdrachten in het publieke domein daarbij niet alleen uit vanuit kennis en opgedane ervaringen ten aanzien van de publieke sector, maar zoekt door middel van kruisbestuiving met de private sector naar vernieuwende inzichten en oplossingen voor organisaties in de publieke sector. In dat opzicht is Capgemini bijvoorbeeld koploper op het gebeid van ontwikkelingen als shared services, innovatieve vormen van samenwerking en keteninformatisering.