D66

Politiek moet zich niet mengen in wetenschap

7 mei 2007

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya betogen vandaag in Trouw, dat politieke partijen niet inhoudelijke afwegingen van wetenschappers moeten beïnvloeden. Zij doen dit naar aanleiding van pogingen van het CDA om een wetenschappelijk onderzoek tegen te houden.

In 2002 is besloten tot een tijdelijke stop op kweken van sommige vormen van stamcellen, omdat er op dat moment geen medische toepassingen voor waren en omdat er geen draagvlak voor zou zijn. Inmiddels zijn er wel medische toepassingen en heeft de discussie zich daarom verplaatst naar de vraag of er draagvlak is.

Maurice de Hond heeft kort geleden een onderzoek gedaan naar het draagvlak waaruit bleek dat een meerderheid van de bevolking achter het onderzoek staat. Het Rathenau Instituut (RI), een adviesorgaan van de Tweede Kamer, wil nu het draagvlak uitvoerig en wetenschappelijk onderzoeken, maar dat probeert het CDA te blokkeren.

Het CDA wil geen onderzoek, omdat het RI niet onafhankelijk zou zijn. De christen-democraten wijzen erop dat het RI wordt gefinancierd door het Ministerie van Onderwijs. Een vreemde redenering aangezien veel wetenschappelijk onderzoek in Nederland wordt betaald met overheidsgeld. Hierover schrijven Pechtold en Koser Kaya: "Heeft het CDA er dan ook problemen mee dat de regering wordt geadviseerd door de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, die onderdeel uitmaakt van het ministerie van Algemene Zaken? Het lijkt erop dat het CDA eenvoudigweg bang is dat er draagvlak is voor stamcelonderzoek."

Lees hier het hele artikel

---

Zie het origineel