CDA

07 mei 2007 - Nieuws -
CDA: Flevolands collegeakkoord âDynamiek in balansâ concreet en inspirerend

De vijf centrale themaâs die de onderhandelaars kozen, lopen parallel met de hoofdpunten van het CDA-verkiezingsprogramma.

o Jongeren (CDA: Meer voor jongeren),
⢠Economie en arbeidsmarkt (CDA: Meer werk),
⢠de Flevolandse samenleving (CDA: Alle Flevolanders doen mee), ⢠Verkeer, duurzaamheid, klimaat, water en natuur (CDA: Aantrekkelijk wonen en leven in Flevoland).
Aan deze themaâs verbonden we meetbare doelen. Voorbeelden: voldoende stageplekken, 25.000 banen erbij, het tekort aan voorzieningen met een derde terugbrengen, aanleg Gooiseweg, 60% van de energie wordt duurzaam gewonnen.

Dan zijn er de projecten. In feite gaat het om de uitvoering van het Omgevingsplan dat Provinciale Staten in november 2006 vaststelden. We zetten de investeringsimpuls Almere/Flevoland voort, want afspraak is afspraak en de zich zo snel ontwikkelende stad heeft het nodig. Daarnaast willen we het Markermeer/IJmeer een ecologische versterking geven en werken we mee aan de uitbreiding van de luchthaven Lelystad. Het Oostvaarderswold is evenzo een project, waarbij het CDA heeft geclaimd dat de agrarische ondernemers zo kort mogelijk in onzekerheid verkeren. Ook Noord-Flevoland krijgt extra aandacht om tot een beter economisch perspectief te geraken. De twee Drontense speerpuntgebieden (West-Oost As â het Hanzelijngebied - en het recreatieve parelsnoer Oostrand) zijn nog niet toe aan een projectstatus, maar de voorbereidingen ervoor worden wel ter hand genomen. Zeker de West-Oost As heeft al veel âreuringâ te weeg gebracht. Burgemeester Aat de Jonge vertelde dat er sinds de start van het project al enkele tientallen initiatieven door diverse organisaties zijn gemeld.
Uiteraard lopen we tegen de financiële polsstok aan. Daarom moesten en moeten we keuzes maken.
Het collegeakkoord âDynamiek in balansâ is concreet en inspirerend. De essentie is: we gaan uit van eigen kracht, schaken en schakelen met onze omgeving en spelen in op nationale en Europese kansen. Zelfbewust, nieuwsgierig, leergierig.
Het CDA zit mee aan het roer.â

Op 12 april werd Andries Greiner beëdigd als gedeputeerde. De volgende beleidsterreinen vallen onder zijn verantwoordelijkheid: ⢠Europa (Landsdeelprogramma West);
⢠Economische Zaken (w.o. Landbouw en Visserij); ⢠Arbeidsmarktbeleid;
⢠Onderwijs (Hoger- en beroepsonderwijs);
⢠Toerisme en Recreatie;
⢠IJmeer/Markermeer;
⢠Andere Overheid;
⢠Coördinerend gedeputeerde voor Noord-Flevoland.

Al met al is het CDA in Flevoland ingenomen met het bereikte collegeakkoord en dat Andries Greiner, met zijn betrokken en daadkrachtige stijl van besturen, terugkeert in het college met een portefeuille van formaat.