TNS NIPO


7 mei 2007

Moord op Fortuyn heeft democratie blijvend beschadigd

De helft van de Nederlanders (50%) vindt dat met de moord op Fortuyn in 2002 de democratie in Nederland ernstig is aangetast. In 2003 deelde nog 45 procent deze mening. De impact van de politieke aanslag op onze democratie wordt vijf jaar na dato dus als groter beschouwd dan in 2003 1.

Weinig animo voor een landelijke herdenking voor Fortuyn Nederlanders zien er weinig in om Pim Fortuyn jaarlijks te herdenken. Driekwart (75%) van de Nederlanders is tegen een dergelijke herdenking van de in 2002 vermoorde politicus. In 2003 was nog 28 procent van de bevolking voor zo'n herdenking, terwijl er in 2007 zeventien procent voorstander is van een jaarlijkse herdenking.

Fortuyn wel degelijk van invloed op Nederlandse politiek Ondanks het gebrek aan animo voor een jaarlijkse herdenking denkt ruim de helft (54%) van de Nederlanders dat Fortuyn in grote of enige mate een blijvende invloed op de politiek in ons land heeft gehad.

Fortuyn vooral uit op politiek reveille
Op de vraag wat het belangrijkste politieke doel was voor Pim Fortuyn, antwoordt ruim de helft (54%) van de ondervraagden: 'het wakker schudden van Den Haag'. In 2003 was dit 48 procent. Het doorbreken van de zogenaamde achterkamertjespolitiek sluit aan bij het wakker schudden van politiek Den Haag. Het houdt in beide gevallen verband met een grotere transparantie van politieke besluitvorming en een verandering van de manier waarop politiek wordt bedreven.

Grotere daadkracht bij de regering en het aanscherpen van het vreemdelingenbeleid werden en worden als minder belangrijke doelen gezien. Dit is overeenkomstig met de resultaten van vier jaar geleden en net zo opmerkelijk daar Fortuyn toch vooral geassocieerd werd met een harde lijn jegens asielzoekers en allochtonen.
---

1 | Het wakker schudden van den Haag als belangrijkste doel voor Fortuyn

---

2003 2003 % % Wakker schudden van politiek Den haag 48 54 Doorbreken achterkamertjespolitiek 18 13 Gedwongen integratie/Grenzen dicht 12 13 Het tegengaan van bureaucratie - 2 Meer daadkracht bij regering 8 6 Het invoeren van meer vormen van directe democratie - 1 Kleine klassen in het onderwijs 1 - Betere gezondheidszorg 3 - Iets anders 5 2 Weet niet/Geen mening 5 10
---

Van degenen die aangeven dat het wakker schudden van politiek Den Haag het belangrijkste doel van Fortuyn was, meent de helft (51%) dat dit in de afgelopen vijf jaar (enigszins) gerealiseerd is (47% vindt van niet, 2% weet het niet). Een postuum succes. Van de mensen die het doorbreken van achterkamertjespolitiek als Fortuyns belangrijkste doel aanmerken, vindt slechts een kwart (25%) dat dit is gelukt.

1 Let wel dat het onderzoek in 2003 telefonisch is afgenomen, terwijl in 2007 het onderzoek volgens de CASI methode is afgenomen. Dit heeft geen verdere gevolgen voor de richting van de uitkomsten, alleen het percentage respondenten dat het antwoord 'Weet niet/Geen mening' geeft, valt daardoor hoger uit. Als we de categorie 'Weet niet/Geen mening' meetellen wordt het verschil nog groter.

C5877 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 19 tot en met 22 april 2007. In totaal werden 1100 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.100).

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tom van der Horst (tel: 020 522 57 45).