Circuit Park Zandvoort


---

Geslaagde WTCC-premiere op Circuit Park Zandvoort


Met tevredenheid kijken alle betrokken partijen terug op het eerste optreden van het FIA WK Toerwagens (WTCC) op Circuit Park Zandvoort. Gedurende het raceweekend waren in totaal 20.000 bezoekers getuige van de races, waarin Alain Menu (Chevrolet) en Gabriele Tarquini (SEAT) elk een overwinning behaalden en Augusto Farfus (BMW) de leiding in het kampioenschap overnam.

Ook de Nederlandse raceklasses Samsung BMW 130i Cup en SEAT Cupra Cup kwamen aan de start, terwijl de rallyrijders uit de Chevrolet Kalos Challenge een demonstratie verzorgden. "We hebben heel wat positieve reacties ontvangen en natuurlijk was het prachtig dat minister-president Jan-Peter Balkenende als echte autosportliefhebber op zaterdag bij ons te gast was", zegt Hans Ernst, C.E.O. van Circuit Park Zandvoort.

"De aanwezigheid van een prominente persoonlijkheid als de minister-president beschouwen wij als een duidelijke erkenning voor onze accommodatie en ons evenement", verklaart Ernst. "Ook de verantwoordelijke functionarissen van de FIA en KSO, de organisatie van het WK Toerwagens, toonden zich verheugd over de komst van premier Balkenende." Over geluiden als zou de media-aandacht rond de komst van de premier een negatieve invloed hebben gehad op de prestaties van de Nederlandse coureur Tom Coronel zegt Hans Ernst: "Het is logisch dat de komst van de minister-president leidt tot veel aandacht van fotografen en camerateams. Dat hoort er nu eenmaal bij, zeker bij grote evenementen.

Op uitnodiging van Coronels team volgde hij de training bij het team aan de pitmuur, dan moet het team ook de nodige maatregelen nemen om het een en ander in goede banen te leiden. Dat Coronel teleurgesteld is over zijn trainingsresultaat kan ik me wel enigszins voorstellen, maar dat kan de minister-president niet worden aangerekend. Wij zijn verheugd dat de premier opnieuw op Zandvoort te gast wilde zijn."

Foto: Chris Schotanus, Essay Produkties

Op zondagochtend was er rondom het circuit sprake van de nodige parkeer- en verkeersproblemen. Dit onderwerp zal bij de evaluatie van het evenement nadrukkelijk aan de orde komen. Erik Weijers, C.O.O. van Circuit Park Zandvoort, legt uit: "Bij de komst van het WK Toerwagens naar Zandvoort hebben we te maken met een aantal partijen die nog niet eerder op ons circuit gewerkt hebben. Daardoor zijn onderling wat onduidelijkheden ontstaan in de communicatie. Dat moeten we nog beter stroomlijnen, zodat ook dit aspect van de organisatie soepeler verloopt."

De première van het FIA WK Toerwagens op Circuit Park Zandvoort wordt de komende maanden gevolgd door enkele andere internationale evenementen, waaronder de Duitse toerwagenklasse DTM en de Formule 3 Euro Series van 27 tot en met 29 juli en de A1GP-race op 29 en 30 september. Ook op nationaal niveau heeft de toonaangevende Nederlandse autosportaccommodatie heel wat te bieden, zoals bijvoorbeeld op zaterdag 26 en maandag 28 mei tijdens de traditionele Pinksterraces.