Ingezonden persbericht


Utrecht 07-05-07

Nieuwe straatnamen in Hilversum doorbreken een taboe

Comité dient plan in voor:

MIES BOUWMANALLEE
WILLEM DUYSVIJVER
JOOST DEN DRAAIJERROTONDE
BIJ TCN MEDIA PARK

HILVERSUM - Een onafhankelijk comité dient op maandag 7 mei om 12.30 uur op het Hilversumse Raadhuis een voorstel in bij burgemeester Ernst Bakker om in de directe omgeving van het TCN Media Park een aantal radio- en televisie-iconen te eren door hun naam te verbinden aan openbare wegen. Het comité bestaat uit personen die nauw betrokken zijn bij Hilversum en het TCN Media Park: Hans Hillen, Hilversummer en oud-Tweede Kamerlid en binnenkort Eerste Kamerlid (CDA); Fred Hoogendoorn, adjunct-hoofdredacteur van De Gooi- en Eemlander Jan Nagel, Hilversummer en oud-Eerste Kamerlid (PvdA) en oud-wethouder Mediazaken Rudy Stroink, C.E.O. van TCN Property Projects, eigenaar van het TCN Media Park Henk Vonhoff, Hilversummer en oud-Commissaris van de Koningin in Groningen (VVD)

Het comité stelt voor een toegangsweg naar het TCN Media Park te vernoemen naar Mies Bouwman. Het betreft het gedeelte van de huidige Lage Naarderweg tussen de voor het TCN Media Park gelegen rotonde en de gemeentegrens bij de stoplichten Crailoo. Aan het eind van deze Mies Bouwmanallee zal in de nabije toekomst een tweede ingang van het TCN Media Park komen. Deze ingang moet het adres Mies Boumanallee 1 krijgen.

Het tweede voorstel is om de kortgeleden aangelegde vijver bij het Instituut voor Beeld en Geluid te vernoemen naar Willem Duys. Deze radio- en tv-presentator staat bekend om zijn affiniteit met water en vissen en presenteerde zijn tv-programma's met een kom goudvissen in beeld. In de toekomst moet ook vanaf de openbare weg (Insulindelaan) deze naamgeving zichtbaar zijn.

Het derde voorstel is de vorig jaar aangelegde grote rotonde bij de ingang van het TCN Media Park te vernoemen naar de meest befaamde dj die Nederland ooit heeft gehad: Joost den Draaijer

-2-

MIES VOLDOET AAN ALLE VOORWAARDEN, ALLEEN ZE MOET EERST DOOD ZIJN!

Al eerder is het idee naar voren gebracht om op of rond het TCN Media Park een straat naar Mies Bouwman te vernoemen. Nog vorig jaar heeft bij de herinrichting van het TCN Media Park Rudy Stroink een dergelijk voorstel gedaan. In Nederland worden traditiegetrouw geen straatnamen vernoemd naar nog levende personen, een heel enkele uitzondering zoals Anton Geesink in Utrecht daargelaten. De eigenaar van het TCN Media Park kreeg dan ook een afwijzend antwoord. Mies voldeed wel aan alle voorwaarden op één punt na: ze was nog niet dood. Het comité vindt dat deze opvatting niet meer in deze tijd past. Uiteraard moet de naamgeving aan enkele strikte voorwaarden voldoen. De persoon moet niet meer maatschappelijk actief zijn en van onbetwist belang voor de samenleving zijn geweest. Het comité is het oneens met de opvatting dat iedereen de naamgeving aan Mies Bouwman mag meemaken behalve Mies Bouwman zelf. Het comité meent dat het juist gepast zou zijn als Mies Bouwman dit eerbetoon zelf nog mag meevieren. Het comité hoopt met dit voorstel een bestaand taboe in Nederland te doorbreken.

SNELLE UITVOERING NAAMGEVING BEPLEIT

Het comité pleit er voor dat het voorstel niet uitgebreid via een veel tijd vergende ambtelijke molen wordt behandeld maar dat het via een overname door het College van Burgemeester en Wethouders van Hilversum in snel tempo ter afhandeling aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Het comité meent dat de voorgedragen personen terecht met deze naamgeving voor hun rol in de omroephistorie worden geëerd en dat deze naamgeving Hilversum en het TCN Media Park beter en duidelijker op de landelijke kaart brengen. Het comité zal de drie naambordjes aan burgemeester Ernst Bakker overhandigen. De portefeuillehouder straatnaamgeving burgemeester Bakker zal op maandag 7 mei om 12.30 uur tegenover de media zijn reactie op het voorstel geven.

TOELICHTING VOORGESTELDE NAMEN

Het comité heeft een beperkt aantal voorstellen gedaan: drie. Uiteraard zijn er meer mogelijkheden op en rond het TCN Media Park maar de commissie wil niet op de stoel gaan zitten van de personen die belast zijn met de naamgeving. Wel hoopt de commissie dat na invoering van deze drie voorstellen er meer namen uit de omroepwereld zullen volgen. De commissie heeft bij zijn keuze van de voorgestelde drie namen goed gewogen dat deze drie personen onbetwist een stempel hebben gedrukt op de omroephistorie en dat niemand deze verdiensten zal betwisten.

-3-

Mies Bouwman (Amsterdam, 31 december 1929) presenteerde de allereerste televisieavond van de KRO op 16 oktober 1951. Zij presenteerde 25 jaar lang de intocht van Sinterklaas op de Nederlandse televisie. Beroemd werd ze door in 1962 de eerste grote liefdadigheidsactie op de Nederlandse TV te presenteren: Open het Dorp voor een gehandicaptendorp in Arnhem. Zij werkte voor diverse omroepen: KRO, AVRO en VARA. Bekende programma's zijn o.a.:
· Zo is het toevallig ook nog eens een keer

· Mies en scène

· Eén van de Acht

· Haar eigen talkshow Mies

· In de hoofdrol

Willem Duys (Bussum,17 augustus 1928) werd bekend als radio- en tv-presentator bij de AVRO. Hij debuteerde op 1 juli 1959 als Willem O'Duys op de televisie. Zijn bekendste programma's waren:

· Voor de vuist weg, eerste en langlopende tv-talkshow van 1964 tot en met 1979 (inclusief kom met goudvissen)
· Muziekmozaïek, een beroemd radioprogramma dat Duys 35 jaar lang (1962 - 1997) presenteerde Bij zijn afscheid als presentator in juni 1999 werd er in Madurodam een miniatuurevenbeeld onthuld bij de AVRO-studio.

Joost den Draaijer (pseudoniem van Willem van Kooten, Hilversum 7 januari 1941) was een onbetwiste radiopersoonlijkheid, die bekend stond om zijn originaliteit en humor. Hij begon zijn carrière als programmaleider en diskjockey bij de voormalige piratenzender Radio Veronica. Hij wordt beschouwd als de geestelijke vader van de Top 40 in Nederland. Tijdens zijn werk voor de zeezender voerde hij Amerikaanse ideeën over hitlijsten en tipparades in Nederland in en op 2 januari 1965 werd de Nederlandse Top 40 geboren, een ongekend massaal beluisterd programma. Door hem worden nieuwe begrippen als horizontale programmering ingevoerd. Behalve voor Veronica werkte Joost den Draaijer ook voor Radio Noordzee, de VPRO en de NOS. Hij maakte een ongekend aantal duizenden uren radio. Joost den Draaijer is voltooid verleden tijd en zal niet meer terugkeren.

TCN Property Projects
TCN Property Projects is een jong en vernieuwend vastgoedbedrijf. TCN Property Projects exploiteert en ontwikkelt innovatieve vastgoedconcepten en heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Portugal, België, Verenigd Koninkrijk, Turkije, Charlemagne, Spanje, Oostenrijk en Hongarije. De vastgoedonderneming is gestart in 1994 en kent een onconventionele aanpak van complexe vastgoedprojecten. Geïntegreerd projectmanagement zorgt voor waardecreatie vanaf de conceptontwikkelingsfase tot en met het vastgoedbeheer. TCN Property Projects wordt gevormd en gemaakt door meer dan 250 medewerkers.