Mediamatic workshop Hybrid World Lab (incl. RFID en mobiele telefoon)


Applicaties om digitale informatie aan fysieke wereld te koppelen

AMSTERDAM, 20070418 -- Culturele instelling Mediamatic organiseert van 7 t/m 11 mei 2007 de eerste Hybrid World Lab workshop. Gedurende vijf dagen ontwikkelen deelnemers een prototype van een hybrid world project. Gebruikmakend van onder andere RFID technologie en mobiele telefoons zoeken ze naar nieuwe - culturele -- mogelijkheden om de digitale en de fysieke ruimte aan elkaar te koppelen.

Terwijl het internet nog vooral gezien wordt als een virtuele ruimte, breidt het zich snel uit in de fysieke wereld. Een Internet-der-Dingen is onder constructie, met RFID als een sleuteltechnologie. Steeds vaker worden fysieke plekken en dingen via digitale identificatie en GPS-ontvangers aan de digitale wereld van internet en publieke beeldschermen gelinkt. Deze workshop onderzoekt de mogelijkheden voor, en de rol van mediamakers, in de context van de steeds intiemere fusie van digitale en fysieke ruimte.

Workshop opzet
De workshop is een intens 5-daags proces, waarin de deelnemer een toepassing, dienst, game, format of ander project ontwerpt. In hun prototype gebruiken ze elementen uit de fysieke wereld als interface voor digitale informatie. Deelnemers werken met locatieve media, publieke schermen, alledaagse voorwerpen als media interfaces en met andere culturele toepassingen van RFID.

Tools
Als praktische onderzoeksinstrumenten kunnen de deelnemers gebruik maken van:
- de Symbolic Table, een eenvoudig te gebruiken RFID aangedreven media speler
- de Nokia3220 telefoon uitgerust met een RFID lezer en -schrijver en de nodige RFID tags. Zie Elasticspace
- en een verzameling RFID lezers, RFID tags en Arduino kits.

Doelgroep
De workshop is bedoeld voor een maximum van 16 media makers, kunstenaars, ontwerpers en producenten. Alle deelnemers worden persoonlijk geassisteerd bij het realiseren van hun workshopprojecten. Specifieke technische kennis is niet nodig, maar ervaring met content ontwikkeling voor interactieve media wordt aanbevolen.

Trainers en sprekers
We zijn trots om aan te kunnen kondigen dat Timo Arnall (Noorwegen) en Nicolas Nova (Zwitserland), Ava Fatah gen. Schieck, Giles Lane en Sasha Pohflepp trainers zullen zijn in deze workshop.

Informatie en inschrijving
Meer informatie over de inhoud van deze workshop is te vinden op de Mediamatic website, hier is ook een workshopreader beschikbaar.
De prijs van de workshop is ? 360,-, inclusief BTW, lunches, technische ondersteuning, apparatuur en een persoonspagina in www.mediamatic.net. Inschrijven kan via de online workshopregistratie.

De Hybrid World Lab workshop wordt mede mogelijk gemaakt door het Media Plus Programme van de Europese Unie en het Ministerie van OCW





Ingezonden persbericht