Gemeente Den Haag

|Datum | |

|                                           |8 mei 2007                   |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
'Een aanbod waar het kabinet niet omheen kan'
Den Haag presenteert voorstel Nationaal Historisch Museum

De gemeente Den Haag heeft vandaag aan minister Plasterk haar voorstel gepresenteerd voor het Nationaal Historisch Museum (NHM). Samen met belangrijke partners uit de historische wereld heeft Den Haag een visie op het museum ontwikkeld. Bij die visie horen ook een gebouw en een plek in de stad. De voorkeur van de stad gaat uit naar De Begijn, een fantastisch nieuw gebouw op de hoek van de Kalvermarkt en het Spui, ontworpen door Liesbeth van der Pol van Dok architecten. Verder heeft de stad nog drie alternatieve locaties aangeboden. Burgemeester Deetman over het Haagse voorstel: 'Den Haag is de meest natuurlijke plaats voor het Nationaal Historisch Museum. Den Haag is het hart van onze democratie, waar regering en parlement zijn gevestigd. Dat is al sinds eeuwen het geval. Den Haag kent vele historische plekken in de stad. Ook is Den Haag de woon- en werkstad van onze koningin. Met onze aangeboden locaties, allemaal om de hoek bij het Binnenhof hebben we een prachtig voorstel ontwikkeld. Dit is een aanbod waar het kabinet eigenlijk niet omheen kan.'

Haagse visie op het Nationaal Historisch Museum
Samen met belangrijke partners uit de historische wereld, zoals het Rijksmuseum Amsterdam, het Instituut voor Beeld en Geluid, het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek is een sterke visie ontwikkeld op het museum. De Nederlandse samenleving kenmerkt zich vanouds door een grote mate aan diversiteit. Mensen met verschillende geloofsovertuigingen, met verschillende culturele achtergronden en soms strijdige politieke inzichten moesten en moeten het binnen een relatief klein gebied met elkaar zien te redden. Niet voor niets zijn hier felle en langdurige discussies gevoerd over belangrijke begrippen als godsdienstvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Begrippen die het politieke debat nog steeds kleuren en van fundamenteel belang zijn voor de Nederlandse samenleving. Het Haagse voorstel gaat van die beginselen uit, maar vooral ook van het maatschappelijk gesprek daarover. Politiek Nederland krijgt daarom een opvallende rol in het voorstel.

Het NHM Den Haag bevat drie onderdelen:

- Vensters op het verleden: een semi-permanente opstelling over de Nederlandse geschiedenis. De Canon van Nederland vormt het inhoudelijke uitgangspunt voor de 'Vensters op het verleden'. Tegelijkertijd zal het NHM dé plek zijn waar het debat over de Canon plaats vindt. Geschiedenis is immers een discussie zonder eind. Het NHM zal verbindingen leggen met regionale en lokale historische canons. Het NHM zal daarom als netwerkorganisatie gaan functioneren in nauwe samenwerking met de andere erfgoedinstellingen in het land;


- Ruimte voor actualiteit: wisselende tentoonstellingen over actuele onderwerpen, ook geplaatst in historisch verband;
- Spiegel voor de politiek: het politiek burgerschap krijgt een impuls met het NHM in Den Haag door de positie dicht bij het parlement en de andere staatsinstellingen. Het NHM moet een debatcentrum voor politiek en geschiedenis worden dat zorgt voor directe interactie met politici. Ook bezoeken vormen een onderdeel van het vaste programma.

Bij deze visie horen een gebouw en een plek in de stad. Den Haag heeft de ambitie om het NHM letterlijk en figuurlijk te verbinden met het Binnenhof. Het museum richt zich op een breed publiek: kinderen, jongeren en volwassenen, mensen die zelden een museum bezoeken en culturele fijnproevers. Ook krijgt het museum een belangrijke functie voor het onderwijs.

Vier Haagse locaties voor het Nationaal Historisch Museum Den Haag heeft de minister vier locaties gepresenteerd. Alle locaties liggen in de directe omgeving van het Binnenhof. Den Haag spreekt haar voorkeur uit voor De Begijn. De Begijn: deze locatie heeft een directe verbinding met het Binnenhof. Eén met de Tweede Kamer en de gewone wereld van het brede publiek, laagdrempelig en modern. De visie van Den Haag op het museale concept komt op deze locatie het sterkst tot uitdrukking. Het gebouw heeft een opvallende eigen vorm en benadrukt daarmee de objectiviteit van het NHM. Het gebouw sluit in zijn vorm en programma op een stimulerende manier aan op zijn omgeving. Sterk en trots in zijn uitstraling naar de grote gebouwen die het omringen en zacht en ontvankelijk in het nieuwe stedelijke interieur dat ontstaat aan de binnenzijde van het bouwblok. Het gebouw is ontworpen door Liesbeth van der Pol van Dok architecten.

Daarnaast heeft Den Haag nog drie locaties in de nabijheid van het parlementaire centrum die elk hun unieke eigenschappen hebben. Koningin Julianaplein: In het zicht van de Hofvijver en het Binnenhof komt een hypermoderne OV Terminal Den Haag Nieuw Centraal. In het recentste ontwerp van Rem Koolhaas' OMA wordt de blik op de geschiedenis van Nederland en de Nederlandse democratie letterlijk gemaakt in de vorm van een adembenemend venster, dat uitkijkt op de Haagse binnenstad. Anna van Buerenplein: Bij het Centraal Station wordt een nieuw binnenstedelijk plein ontwikkeld. Het plein geeft ruimte aan een van de meest verassende gebouwen die de komende jaren ontwikkeld worden in Den Haag. Het gebouw wordt hier verbonden met partners als het Nationaal Archief en de Koninklijke Bibliotheek (zijn hier al gevestigd). Het Voorhout: De Amerikaanse ambassade is door de Tweede Kamer genoemd als mogelijke locatie voor het NHM. Den Haag heeft gemeend daarom ook deze locatie aan te bieden aan het kabinet. Het huidige gebouw van architect Marcel Breuer kan uitgangspunt zijn. Maar het Hofkwartier biedt ook de mogelijkheid om een voornaam nieuw gebouw te ontwikkelen: een klassiek gebouw dat recht doet aan de historische kwaliteit van de omgeving.

Het Nationaal Historisch Museum: waar anders dan in Den Haag? Den aagHaaag

Haag is het fysieke en symbolische hart van de Nederlandse democratie: onze regering en het parlement zijn er gevestigd. De Koningin woont en werkt in Den Haag. Het museum komt in de binnenstad van Den Haag. Den Haag verbindt het verleden met het heden: na een bezoek aan het museum sta je in een paar minuten op het Binnenhof en kun je direct een bezoek brengen aan de Tweede Kamer om de politiek in werking te zien. De stad heeft een zeer goede bereikbaarheid, zowel met OV als met de auto. Er is een ruime parkeercapaciteit in de binnenstad. De binnenstad is compact en kent een hoge dichtheid aan toonaangevende musea en podia voor de kunsten, die een aanvulling vormen op de belevenis van het NHM. De Haagse binnenstad leent zich ook uitstekend voor winkelen en op de terrasjes is het goed toeven. Op korte afstand van het centrum biedt Den Haag daarnaast een uitgebreid aanbod van evenementen en voorzieningen, zoals het strand, een musical in het Circustheater Scheveningen, het Automobielmuseum of Madurodam.

Steun voor het nationaal Historisch Museum in Den Haag Den Haag is de ideale plaats voor het Nationaal Historisch Museum. Het Haagse voorstel wordt breed ondersteund. De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben hun steun uitgesproken voor het museum in Den Haag. Ook prominente wetenschappers/historici hebben hun steun betuigd voor Den Haag als locatie voor het nieuwe museum. Dit comité van aanbeveling bestaat uit prof. Dr. H.W. van der Doel (Universiteit Leiden), prof. Dr. W. Th. M. Frijhoff (Vrije Universiteit Amsterdam), prof. Dr. H. te Velde (Universiteit Leiden), prof. Dr. P.C.M. Hoppebrouwers (Universiteit van Amsterdam) en prof. Dr. J.M.W.G. Lucassen, (Vrije Universiteit Amsterdam, IISG).

Nadere informatie (uitsluitend voor de redactie):
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Ankie Pastoors: 070 - 353 2325 of 06 - 52 582 382

Materiaal over het Haagse voorstel:

1. Er zijn digitale schetsen beschikbaar van De Begijn, worden met dit persbericht meegezonden.
2. Er is ook digitaal materiaal van de drie overige locaties (Koningin Julianaplein en Anna van Buerenplein in één mail, Voorhout (twee versies, huidige Amerikaanse ambassade) in een andere mail.
3. Er is ook een boek beschikbaar met het voorstel voor het Nationaal Historisch Museum Den Haag.

De laatste twee zijn op te vragen bij het secretariaat van VEB, Conny Luhulima: 070 - 353 2691.

AP/CL/07/96


---- --