Ingezonden persbericht


Persbericht - 9 mei 2007

Nederlandse hulpgoederen gebruikt voor bermbommen Taliban

AMSTERDAM, 9 mei 2007 - Nederlandse hulp voor Afghanistan valt in handen van terroristen. Zo zijn door Nederland verstrekte handzagen aangetroffen in de drukplaten van bermexplosieven.

De bommenbouwers van de Taliban maken ook dankbaar gebruik van Nederlandse batterijen en schakelingen uit radiootjes.

Dat bevestigt het hoofd van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), generaal Pieter Cobelens, in een vraaggesprek met Elsevier van deze week.

Defensie negeerde eerdere MIVD-waarschuwingen voor het misbruik van hulpgoederen, omdat de prioriteit van de militaire missie bij de wederopbouw van de Afghaanse provincie Uruzgan moest liggen.

Generaal Cobelens zegt in Elsevier: 'De MIVD heeft ook als taak te waarschuwen voor de keerzijde van de wederopbouwmissie. Maar de politieke en militaire leiding op Defensie moet afwegen of opbouwactiviteiten daarom moeten worden beëindigd.'

Inmiddels laat Defensie de militairen in Uruzgan géén handzagen en radiootjes meer uitdelen. De angst voor bermbommen is zo groot dat de militairen op Kamp Holland instructie hebben batterijen pas weg te gooien als ze helemaal leeg zijn.

Defensie heeft ook maatregelen getroffen om manipulatie met geheime inlichtingen uit te sluiten. Extra 'checks and balances' zorgen er nu voor dat 's lands hoogste militair - generaal Dick Berlijn - en zijn ondergeschikten géén invloed kunnen uitoefenen op de rapporten van de MIVD.

Cobelens in Elsevier: 'Van belang is dat we - ook achteraf - kunnen aantonen dat generaal Berlijn géén invloed uitoefent op onze prognose. De Commandant der Strijdkrachten kan een MIVD-rapport dus niet aanpassen om een militaire operatie op een bepaalde manier uit te voeren. In andere landen is gebleken hoe gevaarlijk dat is.'

Amerikaanse en Britse spionagediensten rapporteerden onder politieke druk over massavernietigingswapens in het Irak van Saddam Hoessein. Op grond van deze gekleurde bevindingen werd in 2003 besloten tot een militaire invasie.

Cobelens: 'Bij ons zat zo'n mechanisme er nooit in. Toenmalig minister Kamp eiste desondanks transparantie. Hij wilde niks aan het toeval overlaten. Sommige dingen konden een grijstintje opleveren. Dat mocht niet.'

Noot voor journalisten:
De volledige tekst van het artikel is op te vragen bij het redactiesecretariaat van Elsevier: 020 - 515 99 44.