Gemeente Sluis

Gemalendag: zaterdag 12 mei

PERSBERICHT - 4 mei 2007

Het programma voor de gemeente Sluis
Nationale Molen- en Gemalendag: zaterdag 12 mei

Op zaterdag 12 mei is het Nationale Molen- en Gemalendag, ook in de gemeente Sluis. Dit jaar is het een extra feestelijke editie, omdat 2007 het Jaar van de Molens is. Iedereen is nog meer welkom op de vele molens die in ons land tijdens deze dag voor het publiek zijn opengesteld. In en bij veel molens worden extra evenementen georganiseerd. De op 12 mei opengestelde molens zijn herkenbaar aan de blauwe wimpel van de Nationale Molen- en Gemalendag én de Jaar van de Molens-vlag of de rondgaande wieken.

Zeven deelnemende Sluise molens
De gemeente Sluis heeft zeven nog werkende molens die alle op deze dag te bezichtigen zijn van 10.00 tot 17.00 uur. (En als Aeolus een beetje meewerkt dan draaien ze ook!)


· Molen Cadzand, bergkorenmolen Nooit Gedacht voorheen De Kat (uit 1898), Zuidzandseweg 3.

· Molen Nieuwvliet, korenmolen (uit 1850), Molenweg 5.
· Molen Retranchement, open standerdmolen (uit 1643), Molenstraat 1.
· Molen Schoondijke, bergkorenmolen De Hulsters molen (uit 1884), Lange Herenstraat 71.

· Molen Sluis, stellingmolen/korenmolen De Brak (uit 1739), Nieuwstraat 26.

· Molen IJzendijke, stellingmolen/bovenkruier (uit 1841), Biestraat 18.

· Molen Zuidzande, beltmolen/korenmolen (uit 1874), Sluissedijk 7.

Extra activiteiten
Verschillende molens organiseren 12 mei (extra) activiteiten:


- Molen Retranchement: openstelling molencentrum
- Molen IJzendijke: permanente tentoonstelling van oude handgereedschappen en kleine werktuigen en van 13.30 tot 14.30 uur optreden van de fanfare.

- Molen Zuidzande: tentoonstelling van quilts en merklappen.
- Molen Nieuwvliet: presentatie van oude tractoren

In de ochtend brengt burgemeester Jaap Sala een bezoek aan de molens van IJzendijke, Schoondijke en Zuidzande. s Middag brengt wethouder Carien Bolijn een bezoek aan de molens van Sluis, Retranchement, Cadzand en Nieuwvliet.

Jaar van de Molens
Het jaar 2007 is uitgeroepen tot het Jaar van de Molens, omdat het precies 600 jaar geleden is dat in Alkmaar de eerste poldermolen werd gebouwd. Molens werden niet alleen ingezet bij het droogmalen van meren en bij de regulering van de waterhuishouding in ons land. Zij speelden ook eeuwenlang een belangrijke rol bij de industriële ontwikkeling van Nederland. Zo werden zij onder meer gebruikt voor het malen van graan, het zagen van hout, het slaan van olie uit zaden en het maken van papier. Als gevolg van de technische ontwikkeling moest de molen geleidelijk het veld ruimen. Zijn plek in de waterhuishouding werd overgenomen door stoom-, diesel- en elektrische gemalen, met als gevolg dat vele honderden exemplaren werden gesloopt. Later ondergingen de gemalen mede als gevolg van de technische ontwikkeling hetzelfde lot. Zij raakten buiten gebruik en werden afgebroken. Maar er zijn nog steeds molens en gemalen te bewonderen in ons land.

Veel molens zijn gedurende het hele jaar geopend. De molens in de gemeente Sluis zijn op zaterdagmiddag geopend, in de zomermaanden vaak ook op de woensdagmiddag. De molen in de kern Sluis is dagelijks geopend.