Ingezonden persbericht


25 JAAR CENTRUM BEELDENDE KUNST ROTTERDAM

Het Centrum Beeldende Kunst is al 25 jaar de kortste weg naar kunst in Rotterdam. Opgericht in 1982, zag het de stad veranderen van een 'culturele woestenij' in een culturele hoofdstad. Het Centrum Beeldende Kunst is een spin in het web geworden van een kunststad met internationaal aanzien.

Welkom Binnen

Op 12 mei is er bij het Centrum Beeldende Kunst open dag van 10.00 tot 18.00 uur. De installatie Fast Forward kunt u de hele dag voor de deur beklimmen. Tijdens het ochtendprogramma is er taart en thee, u kunt dan ook een kledingstuk meenemen, vanaf 11.00 uur zal kunstenaar Stefan Hoffmann het persoonlijk zeefdrukken. Om 13.00 uur wordt de winnaar van de loterij bekend gemaakt (meer informatie op www.cbk.rotterdam.nl). Na een feestelijke toost om 13.30 is er in de middag een buffet, een bijzondere toespraak en muzikale omlijsting. Bovendien vindt op 12 mei de opening van onze jubileumtentoonstelling Minimum snelheid 25 km per uur plaats. De tentoonstelling is tot 3 juni te zien.

Minimum snelheid - 25 km per uur

Chevrolet, Buick en Cadillac: de coolste auto's in Rotterdam kocht je op de hoek van de Nieuwe Binnenweg en de Gouvernestraat. Achter de ramen van autoshowroom Pietersen stonden de benzineslurpende sleeën te glimmen. In 1982 vertrok de autoshowroom en zorgde de nieuwe huurder, het Centrum Beeldende Kunst ervoor dat door diezelfde ruiten kunst te zien was. En is. Voor onze jubileumtentoonstelling in mei gaan we deze keer terug naar de autoshowroomjaren van vroeger.

Rijdende kunst, gepimpte auto's, uitlaatgassen en de verleiding van de snelheid - de jubileumtentoonstelling in meei brengt creaties van: Atelier Van Lieshout, Barry Berkenbosch, BLOK meubel, Olaf Mooij en vele anderen.

De toegang tot de tentoonstelling en onze open dag is gratis. Bovendien kunt u op 12 mei TENT. aan de witte de withstraat 50 gratis bezoeken. Tot 20 mei is Risky Business nog in TENT. te zien, een tentoonstelling die vier kunstenaars bijeen brengt die in hun werk gebruik maken van fake identities. Op 25 mei om 20.00 uur is de opening van de groepstentoonstelling over residencies ' wrong time, wrong place'. Meer informatie vindt u op www.tentrotterdam.nl .

Andere activiteiten in mei

Zondag 20 mei: CBK Adventures. Met 1300 kunstenaars, tientallen galerieën en talloze kunstinitiatieven is Rotterdam een van de spannendste kunststeden van Europa. Het Centrum Beeldende Kunst, dat alle uithoeken van de beeldende kunst afspeurt en nieuwe paden baant, lanceert CBK Adventures: een programma voor nieuwsgierige kunstminnaars die met eigen ogen willen zien wat het is dat Rotterdam zo'n creatieve kunstmetropool maakt. CBK Adventures biedt stadswandelingen, alternatieve kunstroutes, talkshows met inspirerende gasten, atelierbezoeken en andere kijkjes achter de schermen.

De eerste editie van CBK Adventures zal plaatsvinden op zondag 20 mei met drie wandelingen:

10.00 - 12.00 uur Klassieke kunstroute
12.30 - 14.30 uur Hedendaagse kunstroute

13.00 - 15..00 uur De Rotterdamse Brandgrens

Reservering noodzakelijk op adventures@cbk.rotterdam.nl. prijs ¤5

Donderdag 24 mei: TAM TAM. Een serie bijeenkomsten voor kunstenaars over onderwerpen die spelen in de Rotterdamse kunst. TAMTAM is een zoektocht naar nieuwe verbindingen tussen kunstproduct en kunstafnemer, met het Centrum Beeldende Kunst als katalysator.

TAMTAM #1 gaat over het kunstopdrachtenbeleid. Gesproken wordt over de rol van het Centrum Beeldende Kunst bij het stimuleren van kunstopdrachten en de mogelijkheden die het opdrachtenbeleid biedt. Wat houdt werken in opdracht in? Wat kan het Centrum Beeldende Kunst voor kunstenaars betekenen? Wat kunnen kunstenaars voor bedrijven betekenen en andersom? Enkele kunstenaars die via het Centrum Beeldende Kunst in opdracht hebben gewerkt, presenteren op deze avond hun werk, waarna tijd over is om verder te praten.

In het najaar gaan de TAMTAM avonden over acquisitie en collectievorming - voorstellen voor nieuwe onderwerpen zijn welkom!

Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis

Donderdag 31 mei: Beats van de Binnenweg. Premièreavond van de documentaire 'Beats van de Binnenweg' over de Nieuwe Binnenweg als muzikale levensader voor de elektronische dance muziek in Rotterdam. In geen andere Nederlandse stad is de concentratie en diversiteit aan DJ's, producers, labels en platenzaken zo groot als in de Maasstad. De centrale vraag is: waarom? En bestaat er zoiets als een Rotterdamse sound?

Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Reserveren verplicht.

Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Nieuwe Binnenweg 75. 3014 GE Rotterdam. 010-4360288. www.cbk.rotterdam.nl