Gemeente Gouda


proef bewaakte fietsenstalling achter de waag (10-5-2007)

Op 12 mei opent wethouder Harro Janssen om 9.00 uur de bewaakte fietsenstalling achter de Waag. We vinden dat Gouda meer bewaakte stallingsplaatsen nodig heeft. Om beter te kunnen bepalen hoeveel er nodig zijn en waar die moeten komen, beginnen we met deze proef in de binnenstad, zegt de wethouder. Het gaat om een proef waardoor de gemeente een veilige manier biedt fietsen te stallen. De stalling is van 9.00 tot 17.00 uur open op zaterdagen van 12 mei tot en met 3 november.

De nieuwe stalling biedt extra bewaakte plaatsen voor fietsers in de binnenstad. Er zijn nu 432 fietsenrekken achter de Waag. Om een gedeelte van deze rekken wordt een hek geplaatst.

bewaking voor 0,50 cent
Een beheerder bewaakt de fietsen. Voor 0,50 euro vooruitbetaald kan een fiets gestald worden. De bewaakte fietsenstalling is op dit moment alleen open op zaterdagen tussen 9.00 en 17.00 uur. Na 17.00 uur worden de hekken verwijderd.

proef
Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad hebben het initiatief genomen voor deze bewaakte stalling. De proef start op 12 mei. De gemeente verzamelt reacties van gebruikers. Goede ideeën worden, als het mogelijk is, direct uitgevoerd. De proef eindigt op 3 november 2007. Het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad bestuderen de resultaten. Met name het gebruik van de bewaakte stalling wordt gemeten. Ook wordt gekeken naar de openingstijden van de bewaakte stalling en mogelijke neveneffecten. De gemeente zoekt met de resultaten van de proef naar de beste oplossing voor extra bewaakte stalling in het centrum.

coupons voor gratis stallen
In de week van 14 mei deelt de gemeente coupons uit aan fietsers in de binnenstad. Hiermee kan eenmaal gratis gebruikgemaakt worden van de nieuwe bewaakte stalling.