Ingezonden persbericht


AMERSFOORT JAZZ TALENT AWARD 2007 - FINALISTEN BEKEND

De finalisten voor de Amersfoort Jazz Talent Award 2007 staan vast. Na een voorselectie uit ruim twintig inzendingen aan de hand van geluidsdragers, en na vervolgens drie voorrondes met in totaal zes bands in Theater Borra, besloot de jury dat de volgende drie ensembles mogen
doorstromen naar de finale:


- Jerome Hol Trio uit Rotterdam

- The Chosen uit Amsterdam

- Jazzest uit Amsterdam

De finale van dit prestigieuze landelijke concours vindt plaats op zondagmiddag 13 mei tijdens het Amersfoort Jazz Festival. De Amersfoort Jazz Talent Award wordt in 2007 voor de tweede keer uitgereikt. Het initiatief van Rabobank, JazzPodium Amersfoort en Amersfoort Jazz Festival is niet toevallig in Amersfoort ontstaan. De stad bevindt zich in het middelpunt van de jazz. Met een waardevolle jazzprogrammering door het jaar heen, het grote Jazz Festival in mei en diverse in de stad wonende jazzmusici van naam, is de prijs voor jong talent zeer op zijn plaats. Theater Borra op de Hof biedt daarbij onderdak aan publiek en musici.

De drie finalisten spelen op het Amersfoort Jazz Festival op zondag 13 mei. De winnende jazzformatie gaat naar huis met een geldbedrag van 2500,- euro en een wisseltrofee.
De winaar van de Amersfoort Jazz Talent Award 2006, Ruben Samama met zijn kwartet treedt ook op tijdens het festival.

Er wordt een zinderende muzikale strijd verwacht. De voorrondeconcerten in Theater Borra hebben deze verwachting al waar gemaakt.

Het niveau van alle kandidaten voor de prijs van 2007 - inclusief zij die de voorrondes niet haalden - was nooit minder dan professioneel. De voorrondeconcerten lieten bovendien veel persoonlijke noten horen. De drie finalisten bleken zich echter op bijzondere wijze te onderscheiden.

Ze stonden bóven de techniek en het materiaal, toonden interactie en speelsheid, presenteerden zich goed en drukten vooral op hun improvisaties hun persoonlijke stempel. Iedere maat maakte nieuwsgierig naar de volgende.

Jerome Hol is een jonge, zeer vingervlugge gitarist die een ruige heavy metal-benadering combineert met de harmonische subtiliteit van de jazz. Het was janken, scheuren en piepen geblazen maar intussen werden alle akkoordovergangen vlekkeloos genomen. Hol was niet bang voor de jury; sterker nog: hij nam bezit van de zaal, bracht menigeen in trance en liet monden openvallen. "Als deze jongen geen gitaar niet meer mag spelen, zou hij staatsgevaarlijk worden", merkte een jurylid op. En: "Jimi Hendrix meets John Coltrane!"

The Chosen is een losjes uit de pols spelend, fusion-achtig kwartet van jonge maar al doorgewinterde musici, onder wie saxofonist Paul van der Feen en basgitarist Glenn Gaddum Jr. De groove stond voorop en van uitgebreide arrangementen was nauwelijks sprake, maar de interactie, de virtuositeit, het speelplezier en inderdaad die aanstekelijke groove lieten zich niet negeren.

Jazzest staat onder leiding van zangeres Julia Oschewsky. Een pittige, speelse en kleurrijke band die kan knallen én fluisteren en oeroude standards van frisse tinten en originele arrangementen voorziet. De zangeres zingt met een overtuiging alsof ze iets heel persoonlijks te berde brengt. Een pluim verdient de invallende pianist, die de voor hem nieuwe partijen speelde alsof hij nooit iets anders had gedaan.

De jury voor de AJTA 2007 stond steeds onder leiding van meestemmend voorzitter Jeroen de Valk (redacteur van AD/UN en schrijver van jazzboeken). De andere juryleden waren (in wisselende samenstelling): de musici Thijs Borsten, Leo Janssen en Stormvogel, Ceasar Feijen (namens Keistad Jazz), Bram Janssens (JazzPodiumAmersfoort), Rob Dekker (idem) en Roderik Meeder (Rabobank). Erik Tegelaar (Jazzpodium Amersfoort) en musicus Jan van den Boomen (idem) vielen in voor verhinderde juryleden. De coördinatie is in handen van Hetty van Oordt.



Ingezonden persbericht