Gemeente Leeuwarden

Logo PAL/GroenLinks Logo PAL/GroenLinks

PAL/GroenLinks wil gescheiden inzameling plasticflessen

Bron: PAL/GroenLinks (16-05-2007)
Schriftelijke vragen aan college burgemeester en wethouders. Leeuwarden, 10 mei 2007

Dit jaar wordt in vrijwel alle Nederlandse gemeenten begonnen met de gescheiden inzameling van plastic flessen en flacons. In de gemeente Halderberge in West-Brabant is daar verleden week op 2 mei j.l. officieel een start mee gemaakt. Ook grote steden als Arnhem en Nijmegen beginnen binnenkort. Nedvang organiseert de inzameling in het kader van het Besluit Verpakkingen.

Milieu en uitdaging
Het gescheiden inzamelen van plastic flessen en flacons spaart het milieu en levert nieuwe grondstof voor de productie van nieuwe flessen en flacons en bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton. In landen als België en Frankrijk worden al jaren plastic flessen en flacons ingezameld, met zeer goede resultaten.
Voor PAL GroenLinks is het een interessante uitdaging of dit systeem ook in Leeuwarden een succes kan worden. Aanvullend bij de huidige groen-, glas-, batterijen- en papier inzameling. Naast het milieubelang kan deze vorm van afvalscheiding de grote hoop ongescheiden afval verkleinen en daarmee ook gunstig zijn voor de portemonnee. Het mooie is dat iedereen zo concreet een steentje kan bijdragen aan een beter milieu.

Vragen:


1. Wat is voor het college de betekenis van deze actuele ontwikkeling van afvalinzameling? Vindt u ook niet dat het past bij de duurzaamheids ambities van de gemeente Leeuwarden?
2. Wat betekent deze nieuwe ontwikkeling op afvalgebied (minder plastic in het gewone afval) voor het college in relatie tot de prognoses voor het REC-plan van Omrin? Op wat voor wijze wil het college in dit verband ook rekening houden met deze nieuwe trend?
3. Wat betekent deze nieuwe ontwikkeling voor het college in relatie tot het diftar-beleid (gescheiden afval inzameling) van de gemeente? Op wat voor wijze wil het college in dit verband ook rekening houden met deze nieuwe trend?
4. Navraag bij Nedvang leert dat na de eerste proefnemingen er voor het einde van dit jaar een kostendekkende algemene referentievergoeding zal ontstaan waarmee iedere gemeente in Nederland kan gaan werken. Is het college bereid hier spoedig werk van te maken zodat Leeuwarden bijvoorbeeld de eerste gemeente in het Noorden wordt die deze uitdaging aangaat?

Vanwege de agendering van zowel het REC- als het diftar beleid komende week/weken willen wij vragen om een spoedige beantwoording.

Gerben Hoogterp, woordvoerder milieu
PAL/GroenLinks