Gemeente Beuningen


Veilig vervoer van kinderen in de auto
Auto's worden steeds veiliger. Met behulp van kreukelzones, kooiconstructies en airbags beschermen zij de inzittenden. De autogordels vormen hierbij een onmisbare schakel. Maar autogordels zijn ontworpen voor volwassenen. Voor kinderen werken ze veel minder goed en voor baby's zijn ze totaal ongeschikt.

Daarom is in Europa afgesproken dat er strengere regels nodig zijn voor het vervoer van kinderen in de auto. Regels die maar een ding tot doel hebben: uw kind beter beschermen. De regels komen er op neer dat kinderen kleiner dan 1,35 meter in een goedgekeurd kinderzitje vervoerd moeten worden. Volwassenen en kinderen groter dan 1,35 meter moeten de autogordel om en mogen zonodig ook een kinderzitje (zittingverhoger) gebruiken.

Om de regels in de praktijk hanteerbaar te maken, zijn er uitzonderingen opgenomen. Zo is bijvoorbeeld in de bus en de taxi een kinderzitje niet verplicht. In de brochure ´Veilig vervoer van kinderen in de auto´ kunt u alles lezen over de nieuwe regels en de uitzonderingen, welke kinderzitjes er zijn, maar ook koop- en gebruiktips. U kunt de brochure afhalen bij het gemeentehuis of downloaden van www.kinderzitjes.nl.