Stichting Nederland van afval naar grondstof (Nedvang)


PERSBERICHT

Ook bedrijven gaan aan de bak
SITA en Nedvang slaan handen ineen voor gescheiden inzameling plasticflessen
Rotterdam, 16 mei 2007 ­ Nedvang is in samenwerking met afvalmanagementbedrijf SITA op dinsdag 15 mei 2007 gestart met de inzameling van lege plasticflessen bij bedrijven met de BottleBin. De BottleBin is een inzamelcontainer voor kleine plastic drankverpakkingen. De start van de `bedrijfsinzameling' vond plaats bij Friesland Foods Western Europe in Ede. In kantines van bedrijven komen veel plasticflesjes vrij, maar ook tankstations, sportverenigingen en campings worden bij het initiatief betrokken. De inzameling draagt bij aan het halen van de doelstellingen die in het Besluit Verpakkingen zijn gesteld. De inzameling van plasticflessen en
-flacons is al gestart bij huishoudens, nu is ook het bedrijfsleven aan de beurt! Milieu
Het gescheiden inzamelen van plasticflessen en -flacons spaart het milieu en levert nieuwe grondstof voor de productie van nieuwe flessen en flacons en bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen. Nedvang verwacht met dit initiatief, als het landelijk is ingevoerd, de recyclingdoelstellingen te halen die gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton. In landen als België en Frankrijk worden al jaren plastic flessen en flacons ingezameld, met zeer goede resultaten. Nedvang is ervan overtuigd dat dit systeem ook in Nederland een groot succes kan worden.

Plastic heroes
Nedvang streeft ernaar dat de aparte inzameling van plasticflessen en -flacons net zo gewoon wordt als de glasbak. Ter ondersteuning is door Nedvang de communicatiecampagne `plastic heroes' ontwikkeld. Op de website www.plastic-heroes.nl staat vermeld welke flessen en flacons ingezameld worden.

Nedvang
De stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof) is opgericht door productenten en importeurs om het Besluit Verpakkingen collectief uit te voeren. Nedvang vertegenwoordigt ca. 2/3 van het verpakkingsvolume in Nederland. Het is de enige uitvoeringsorganisatie die alle soorten verpakkingen, zoals glas, plastic, papier en metaal vertegenwoordigt. Bedrijven met consumenten- en/of bedrijfsverpakkingen kunnen zich aansluiten bij Nedvang.

SITA Nederland & Vlaanderen/Brussel
SITA telt ruim 3.500 medewerkers en heeft een jaaromzet van ruim 630 miljoen in Nederland en Vlaanderen. SITA is in Nederland en Vlaanderen/Brussel actief op het gebied van afvalinzameling,
-recycling en -verwerking en is één van de belangrijkste ondernemingen op de afvalmarkt in de Benelux. Op jaarbasis wordt ongeveer 3,9 miljoen ton afval ingezameld, zowel in de commerciële- en industriële sector, als in het overheidssegment. Daarnaast vinden activiteiten plaats op het gebied van rioolreiniging en
-inspectie, veegwerkzaamheden, kolkenzuigen, recycling en eindverwerking. De strategie van SITA is erop gericht de volledige keten van afvalinzameling en -verwerking voor haar opdrachtgevers te kunnen verzorgen vanuit de positie van full-service dienstverlener.

SITA Nederland & Vlaanderen/Brussel maakt deel uit van de internationale SITA-groep, onderdeel van SUEZ. SUEZ is een internationale, industriële en dienstengroep die actief betrokken is bij duurzame ontwikkeling. Ze reikt plaatselijke overheden en particulieren innovatieve oplossingen aan voor energie en milieu. De activiteiten Milieu en Water zijn ondergebracht in de divisie SUEZ Environment en de Energieactiviteiten in de divisie SUEZ Energy.

SITA ontwikkelde het BottleBin concept als onderdeel van een overkoepelende duurzaamheidstrategie. Meer dan 80 procent van het door ons ingezamelde afval wordt hergebruikt en/of nuttig toegepast.


---