RSI-vereniging: alleen werknemers verantwoordelijk voor RSI

16.05.2007 / 12:17 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Rsi patientenvereniging

Rsi patientenvereniging

Alleen werknemers verantwoordelijk voor RSI?

Nijkerk, 16 mei 2007 De RSI-patiëntenvereniging is geschrokken over de berichtgeving in de Volkskrant van 15 mei over het bestaan van contracten waarbij alle aansprakelijkheid voor RSI volledig bij de werknemer wordt neergelegd. Dat dit notabene een lid van de regering betreft maakt de zaak des te schrijnender. Juist daarvan mag een voorbeeldfunctie verwacht worden.

Dat de RSI-passage in de contracten een informele stimulans zou zijn zich te houden aan het arbeidsomstandighedenbeleid volgens een woordvoerder van het betreffende bedrijf is te gek voor woorden. De rollen worden hier omgedraaid door een clausule die de werkgever moet beschermen tegen werknemers die RSI dreigen te krijgen. Een contract is niet de juiste plek voor dit soort stimulansen. Het gaat voorbij aan de verhoudingen op de werkvloer. Als de aantijgingen kloppen is dit volgens het arbeidsrecht in strijd met de wet.

Nadat een aantal jaar geleden de RSI-preventiecampagne is stopgezet, zien we dat de aandacht van de overheid is verslapt. Het vorige kabinet heeft niets gedaan met de resultaten van recent onderzoek waarvoor de overheid opdracht heeft gegeven. In plaats van de aansprakelijkheid voor beroepsziektes bij werknemers neer te leggen, moeten werkgevers juist gestimuleerd worden meer mensen met een arbeidshandicap of lichte beperkingen in dienst te nemen.


---