D66

CDA blokkeert uitbreiding adoptiewet

16 mei 2007

CDA-minister Hirsch Ballin heeft de behandeling van de adoptiewet, waarin onder andere een verruiming van de leeftijdsgrens voor adoptieouders opgenomen is en die het gemakkelijker maakt voor paren van gelijk geslacht een kind te adopteren in het buitenland, stopgezet. D66-Kamerleden Alexander Pechtold en Boris van der Ham zijn teleurgesteld.

De democraten hadden de minister juist gevraagd in dit wetsvoorstel ook meteen het lesbisch ouderschap beter te regelen, omdat dit de juridische positie van hun kinderen verbeterd. Een voorstel van D66 hiertoe is vorig jaar met ruime meerderheid van stemmen in de Tweede Kamer aangenomen, maar het kabinet weigert dit plan uit te voeren. Nu gaat het kabinet nog een stap verder door de gehele uitbreiding van de adoptiewet stop te zetten en eerst een onafhankelijke commissie te laten oordelen over de voors en tegens. `Jammer', aldus Pechtold en Van der Ham, `want adoptieouders zitten al te lang op duidelijkheid te wachten. Nu wordt alles wéér maanden uitgesteld'.

Pechtold en Van der Ham zijn met name teleurgesteld in de positie van de PvdA: `Enkele maanden geleden stemden ze nog vóór ons voorstel en nu zien ze met lede ogen toe dat de hele wet wordt vertraagd.' De D66-ers zullen zich de komende weken in ieder geval sterk maken voor een goede samenstelling van de commissie: `we zijn voor een snelle behandeling van de wet, maar als een commissie er dan toch moet komen, pleiten wij ervoor dat er ook iemand in zit die de homo- en lesboparen vertegenwoordigd. Bijvoorbeeld iemand van COC Nederland'.

1.

Meer over...

* Homo-emancipatie

---