Gemeente Bussum

Groen licht voor Brede school

In korte tijd is er veel gebeurd ten aanzien van de Brede school.

Er is een keuze gemaakt voor een ontwerp, er is een informatieavond gehouden, de commissies Ruimtelijke Kwaliteit en Welzijn hebben zich over het ontwerp uitgesproken en de aanvraag voor extra krediet is in de raad behandeld. Het plan kan nu verder worden uitgewerkt.

Informatieavond

Tijdens de informatieavond van maandag 7 mei jl. is er, afgezien van een aantal kritische opmerkingen, overwegend positief op het bouwplan gereageerd. Men was van mening dat er goed is geluisterd naar de wensen van de buurt. Het plan kenmerkt zich door laagbouw en over het terrein verspreid liggende gebouwen. Er is veel gewerkt met ondergrondse voorzieningen - de parkeergarage, het gymlokaal, en een deel van het Jeugdtheater - en er is aandacht voor de groene uitstraling van het plangebied.

Bezwaren

De bezwaren en opmerkingen van de aanwezigen gingen vooral over het groen, de parkeergelegenheid en het openbare speelplein, dat centraal in het plan gesitueerd ligt. Men is bang dat het plein en de parkeergarages groepen aantrekken die voor overlast zorgen. Een bewoner van de flat aan de Laarderweg, boven de Lidl, liet weten het te betreuren dat er op 40 meter afstand van haar balkon een flat komt te staan, wat bepalend is voor het uitzicht en voor de zon op het balkon. Andere flatbewoners vreesden voor kap van de mooie bomen waar zij nu nog op uitkijken.

Aandacht

Die bomen achter de flat vallen niet binnen het plangebied en blijven dus gewoon staan. Zo ook de prachtige oude zilveresdoorn midden in het plangebied. Deze boom is zo waardevol, dat er omheen gebouwd wordt. Een landschapsarchitect heeft de overige bomen onderzocht en geconstateerd dat de meeste de bouw niet zullen overleven. Daarvoor worden nieuwe, grote bomen teruggeplaatst.

Voor de overige bezwaren is ook aandacht. Het centrale plein moet juist door zijn openheid en positieve uitstraling op de omgeving, overlast door groepen tegengaan. De parkeergarage wordt afgesloten en bovendien wordt bekeken of omwonenden ook van deze parkeergelegenheid gebruik kunnen maken. Tenslotte wordt een zogenaamde `bezonningstekening' gemaakt om te kijken hoe het zit met de zon op de balkons van de flat. Wethouder Gouka zal ook zelf het uitzicht vanaf één van de balkons bekijken.

Commissies en raad

Het bouwplan is op 8 en 9 mei in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit en de commissie Welzijn besproken. Beide commissies hebben hun waardering voor het plan uitgesproken. Op donderdag 10 mei heeft de gemeenteraad extra krediet beschikbaar gesteld, dat nodig is om het plan uit te kunnen voeren.

Definitief ontwerp

Nu kan het plan verder uitgewerkt worden. Met de gebruikers van de Brede school wordt nagegaan of de verschillende ruimtes op de goede plek komen. Veel details worden nader bekeken. Begin september moet het definitief ontwerp klaar zijn en kan de bouwvergunning worden aangevraagd. In december wordt begonnen met de bouw, zodat de kinderen per het nieuwe schooljaar 2009-2010 in hun nieuwe school les kunnen krijgen.

Artikel 11

Hieraan voorafgaand wordt nog een `artikel 11'-procedure gelopen. Met deze procedure wordt de bestemming van het plangebied gewijzigd van een bestemming voor maatschappelijke doeleinden in een bestemming voor een Brede school, woningen, parkeergelegenheid én maatschappelijke doeleinden. Het college heeft hiertoe wijzigingsbevoegdheid, zoals is vastgelegd in het onlangs vastgestelde bestemmingsplan De Eng. Dit bestemmingsplan is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten.